Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuwe site, nieuwe naam


Den Haag

Zoals u merkt, heeft het Nationaal Archief een nieuwe website. Of eigenlijk zijn het er twee. De collectie van het Nationaal Archief wordt vanaf nu gepresenteerd op de website www.gahetna.nl. Daar kunt u terecht voor de ontsluiting van miljoenen foto’s, honderdduizenden kaarten en vele tientallen kilometers archiefmateriaal.

Het huidige webadres www.nationaalarchief.nl blijft in gebruik voor de - eveneens vernieuwde - corporate site van het Nationaal Archief.

Update 16 mei: Scans van de DTB Zuid-Holland zijn op dit moment beperkt beschikbaar

www.gahetna.nl

Om een breed publiek aan te spreken ontsluit het Nationaal Archief de collectie al jaren met diverse partners. De Kunsthal, de TU Delft en uitgeverij Waanders zijn enkele partners, waarmee in het verleden succesvolle projecten tot stand zijn gebracht. Maar denk ook aan onze samenwerking met Beeld & Geluid, EYE en Kennisland in het kader van het programma Beelden voor de Toekomst en de site archievenwo2.nl die we samen met het NIOD hebben ingericht. Ook in de toekomst zijn wij op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners.
Met de website gahetna.nl kunnen we dit soort samenwerkingsverbanden nog beter faciliteren. gahetNA is het resultaat van een samenwerking tussen het Nationaal Archief, de Stichting Vrienden van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo.

gahetNA

gahetNA wordt niet alleen het motto van de nieuwe website, maar ook van allerlei andere activiteiten die we, samen met de Stichting Vrienden van het Nationaal Archief, ontwikkelen om u kennis te laten maken met onze unieke collecties. Zo is het nieuwe publieksmagazine met de naam Lees het NA inmiddels in de boekhandel verkrijgbaar. En u kunt nog meer verwachten: publiekspresentaties zoals het recent gelanceerde 1001 Italianen, bijzondere uitgaves, studiedagen, workshops. Via www.gahetna.nl en de social media houden we u op de hoogte van al onze publieksactiviteiten.

Nieuwe mogelijkheden

De nieuwe website www.gahetna.nl maakt het mogelijk om de collectie te doorzoeken, stukken op te vragen en scans te bestellen wanneer het u uitkomt. Wat tot vandaag alleen tijdens openingsuren in de studiezaal kon, is vanaf nu mogelijk vanuit uw luie stoel, vanuit de trein, of waar vandaan dan ook. Zolang u maar online bent.

De vernieuwingen op een rijtje:

  • Vanuit huis kunt u een profiel aanmaken op de website. In uw profiel is uw zoekgeschiedenis terug te vinden en zijn stukken te reserveren of aan te vragen in de studiezaal. Ook ontvangt u in uw profiel eventuele scans van documenten.
  • De website maakt het mogelijk integraal te zoeken in de collectie. Niet alleen in alle archiefinventarissen, maar ook in alle indexen die het Nationaal Archief in de loop der jaren heeft gemaakt om bepaalde thema’s nog beter doorzoekbaar te maken. Uw zoekopdracht levert daarom meer resultaten op dan voorheen. U krijgt resultaten voor zowel archiefmateriaal, foto’s als kaarten gepresenteerd in een overzichtelijk scherm.
  • Dankzij de nieuwe transcriptiemodule kunnen u en medebezoekers van het Nationaal Archief oude handgeschreven stukken hertalen naar modern Nederlands. De archiefstukken zijn zo voor iedereen beter vind- en leesbaar. Uw kennis en die van anderen helpt de collectie toegankelijker te maken.
  • Op vrijwel elke pagina van de website kunt u een reactie achterlaten. Hebt u informatie over die ene foto? Of kunt u wat vertellen over dat bijzondere archiefstuk dat u hebt gevonden? Laat uw commentaar achter en help zo ook andere bezoekers van het Nationaal Archief. 
  • Chatten met onze medewerkers kan ook. Dat is een handige en snelle manier om antwoord op uw vragen te krijgen.      

Bèta

We zijn nu al trots op gahetna.nl. Toch kan het bij een omvangrijk project als gahetna.nl haast niet anders dan dat in het begin onvolkomenheden aan het licht komen. Daarom is dit de bètaversie van gahetna.nl.

  • De scans van de DTB zijn op dit moment niet beschikbaar. Deze zullen zo snel mogelijk weer online beschikbaar zijn.
  • Enkele tientallen van de ruim 6000 archiefinventarissen zijn nog enkele dagen alleen op de studiezaal beschikbaar. Uit de rest kunt u al gewoon online stukken reserveren.
  • Uit de eerste reacties van de testgroep zijn al de nodige suggesties voor verbetering gekomen. Eén van de constateringen was dat het proces voor het aanvragen van stukken nog niet optimaal is. We werken hard aan een oplossing, maar verwachten dat het enige tijd duurt voor de aanvraagprocedure is aangepast. Bij de brede lancering van de nieuwe site in het najaar hopen we de suggesties te hebben verwerkt.

Zoals u van ons gewend bent, blijven we door ontwikkelen om u nog meer gebruiksgemak te bieden en de site te optimaliseren.
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over de nieuwe website kunt u bellen naar 070-3315444 of mailen naar info@nationaalarchief.nl.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in