Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief-foto’s op Wikipedia: ex-premier Gulielmus Kok zeer populair


Den Haag

Foto’s van het Nationaal Archief/Spaarnestad zijn zeer populair op Wikipedia, ’s werelds grootste online encyclopedie.
Op 13 september 2010 plaatste het Nationaal Archief/Spaarnestad een selectie van ruim 1000 gedigitaliseerde foto’s van naoorlogse politici uit de collectie Anefo op Wikipedia Commons, de 'beeldbank' van Wikipedia. Dankzij deze gift van het Nationaal Archief is het mogelijk om honderden Wikipedia-artikelen met beeldmateriaal te illustreren. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Succes

In twee maanden tijd is ruim de helft van de Nationaal Archief foto's door de Wikipedia-gemeenschap gekoppeld aan Wikipedia-artikelen. De met Nationaal Archief-foto's geïllustreerde lemma's zijn in deze periode meer dan 400.000 keer bekeken waarbij de meeste pageviews afkomstig zijn van de Nederlandse Wikipedia.

Ver over de Nederlandse taalgrenzen

De foto's zijn gekoppeld aan Wikipedia-artikelen in alle talen van de wereld (in totaal 32 talen), waarvan een aantal zeer exotische: het Swahili, het Quechua, Galicisch, Latijn maar ook het minder exotische West-Fries. Zo wordt Wim Kok in het Latijn 'Gulielmus Kok' genoemd en is deze voormalige premier van ons land in het Quechua beter bekend als 'Win Kok' met als titel 'Urasuyu uma kamayuq' (minister-president van Nederland). Wim Kok heeft de eer uit de Nationaal Archief fotoselectie de meest bekeken Nederlandse politicus te zijn op buitenlandse Wikipedia-pagina's.

Beelden voor de Toekomst

De aan Wikimedia gedoneerde foto’s zijn gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Binnen Beelden voor de Toekomst redden vier grote instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek. Eind februari zal een onderzoek worden afgerond naar de groei van het publieksbereik van een erfgoedinstelling door deelname aan Wikimedia. Het evaluatierapport zal te downloaden zijn op de website van het Nationaal Archief en Beelden voor de Toekomst.

Ranglijst

Top 5 van politici die aan de meeste Wikipedia-artikelen gekoppeld zijn:

  1. Het portret van Wim Kok is gekoppeld aan 40 verschillende lemma's in 28 talen, waaronder het Japans
  2. Het portret van Willem Drees is gekoppeld aan 14 lemma's in 10 talen, waaronder het Oekraïens
  3. Het portret van Louis Beel is gekoppeld aan 11 lemma's in 7 talen, zoals in een Duits artikel over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog
  4. Het portret van Piet Dankert is gekoppeld aan 8 lemma's in 7 talen
  5. Het portret van Willem Schermerhorn aan 7 lemma's in 5 talen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in