Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Koninklijk bezoek aan de West


Den Haag

Van 28 oktober tot 7 november brengt Koningin Beatrix een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima reizen met haar mee. De Koningin heeft een speciale band met deze voormalige kolonie; het is inmiddels haar achtste officiële bezoek aan dit gebied. In 1965 onderstreepte ze die bijzondere relatie al in een korte radiogroet vanaf Bonaire: 'Het is moeilijk in weinig woorden uit te drukken met hoeveel vreugde het mij vervult na 7 jaar hier terug te zijn en u allen weer te kunnen ontmoeten.' Haar eerste reis naar de Nederlandse Antillen maakte ze in 1958, op twintigjarige leeftijd.

Nieuwe verhoudingen

Dit koninklijk bezoek is het eerste na de staatshervorming van de Antillen op 10 oktober 2010. Toen zijn de Nederlandse Antillen als land opgeheven; Curaçao en St. Maarten werden aparte landen binnen het Koninkrijk, een status die Aruba al sinds 1986 heeft, Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden bijzondere gemeenten van Nederland. Maar de Koningin blijft de Koningin van al deze eilanden, dat verandert niet.

Programma

Het afgelopen jaar is er veel veranderd op de (gemeentelijke) eilanden. Tijdens het bezoek zullen de Koningin en haar gevolg aandacht hebben voor de ontwikkeling op de eilanden in de nieuwe staatsrechtelijke constructie. Ze bezoeken projecten op het gebied van wijkverbetering, natuurbehoud, onderwijs, sport en cultuur. In 1958 en 1965 kreeg Prinses Beatrix volle programma's met soortgelijke bezoeken aan scholen, natuurgebieden, sociale en culturele instellingen voorgeschoteld. Een koninklijk bezoek vraagt een minutieuze voorbereiding, toen en nu.

Voorbereidingen

Een comité van lokale hoogwaardigheidsbekleders treft alle voorbereidingen voor de logistiek en het programma. Het Koninklijk Huis zelf speelt daarbij ook altijd een belangrijke rol. De commandant der Zeemacht in de Nederlandse Antillen had in 1965 bijvoorbeeld een gedetailleerd draaiboek gemaakt: per minuut stonden de orders voor de erewacht vermeld en alle instructies voor de uniformen van de leden van de erewacht stonden er in beschreven. In Nederland vroegen de garderobes de nodige aandacht; het tropisch klimaat zorgde ervoor dat men zich regelmatig moest kunnen verfrissen. Het regenseizoen hield lang aan in 1965 dus de paraplu's werden alvast vooruit gezonden. Op de Antillen waren die destijds immers nauwelijks verkrijgbaar.

Boodschap

Het is natuurlijk de vraag wat bij dit bezoek de boodschap van de Koningin aan de overzeese koninkrijksgenoten zal zijn. In 1965 was individuele verantwoordelijkheid een actueel thema, zoals bleek uit haar radioboodschap: 'Omdat in de moderne samenleving de individuele verantwoordelijkheid steeds meer gaat betekenen in de maatschappij en het belang van de inzet van ieder mens voor een beter begrip en ruimere samenwerking steeds groter wordt, gaan mijn gedachten uit naar U, zowel als naar de landen waar U werkt en leeft.' Het kan best zijn dat straks blijkt dat aan die gedachte in al die tijd niet veel veranderd is.
 
 

Nationaal Archief

  • 2.13.112 Ministerie van Defensie, Commandant der Zeemacht de Nederlandse Antillen
  • 2.10.41   Kabinet Vice-president en kabinet Surinaamse en Antilliaanse zaken
  • 2.10.54   Ministerie van Koloniën en opvolgers
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in