Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Index filmkeuringsrapporten 1928 tot 1960 beschikbaar


Den Haag

In het Nationaal Archief bevindt zich het archief van de Centrale Commissie van de Filmkeuring. De commissie was actief tussen 1928 en 1977 en keurde iedere seconde film voordat deze vertoond mocht worden. Omdat de overheid en de geestelijkheid zorgen hadden over dit medium, moest beoordeeld worden of een film niet in strijd was met de openbare orde of de goede zeden.

Vanaf de jaren zestig ontstond er meer en meer weerstand tegen de censuur vanuit de commissie. Met de wet op de filmkeuring van 1977 werd de keuring van films voor volwassenen stopgezet. Er kwam er een nieuw systeem om films voor minderjarigen te keuren, de Nederlandse Filmkeuring die uiteindelijk overging in de Kijkwijzer.

Koppeling met Cinema Context

Dankzij een bijdrage vanuit het VWS programma Erfgoed van de Oorlog was het mogelijk de papieren index van het archief op de 48503 films en ruim 29000 keuringsdossiers tussen 1928 en 1960 digitaal te ontsluiten. Belangrijk onderdeel van de ontsluiting zijn doorverwijzingen bij de films naar de website Cinema Context. Op deze website staat een overzicht van bijna alle films vertoond in de Nederlandse Bioscopen voor 1960. Cinema Context verwijst weer naar de filmkeuringsrapporten in het Nationaal Archief.
Index filmkeuringsrapporten
Cinema Context

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in