Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Holland & Willem app


Den Haag

Altijd al in contact willen komen met beroemde Willems uit de Hollandse geschiedenis? Dat is nu mogelijk met de Haagse ‘Willem & Holland app’ van het Nationaal Archief. Download de nieuwe UAR app met de Willem & Holland route en ga op pad langs alle standbeelden, monumenten en gebouwen in Den Haag die verbonden zijn met Hollandse Willems.

Kijk naar Willem van Oranje

Sta eens stil bij ruiterstandbeeld van Willem van Oranje voor paleis Noordeinde. Van Oranje torent hoog boven het plein uit, afgebeeld als een veldheer in een volledige wapenuitrusting met maarschalkstaf. De symboliek is duidelijk: Willem van Oranje verheft zich (in dit geval te paard) boven het volk en heeft de macht (de teugels) stevig in handen. Het beeld werd op 17 november 1845 met veel militair vertoon onthuld.

Luister naar Willem van Oranje

Of luister naar de laatste woorden van Willem van Oranje. Op dinsdag 10 juli 1584 schiet Balthasar Gerards Willem van Oranje dood in het Prinsenhof te Delft. Oranje’s hofmeester hoort de laatste woorden die de prins uitspreekt vlak voordat hij het leven laat: 'Mijn God, erbarm u over mijn ziel en over dit arme volk!'. Deze dramatische woorden zijn terug te vinden in het resolutieregister van de Staten van Holland.

De wandelroute is in totaal 3 kilometer lang. Je kunt beginnen op het Malieveld bij het Centraal Station en eindigen op het Plein in het centrum. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Hollandse geschiedenis

De applicatietechniek Urban Augmented Reality (UAR) is ontwikkeld door het Nederlands Architectuurinstituut. Het Nationaal Archief gebruikt deze techniek om zijn collectie in de vorm van een wandelroute aan te bieden. De basis voor deze UAR Holland Willem app zijn dan ook de bronnen die in het Nationaal Archief liggen. Na het Willem Magazine is dit het nieuwste product waarmee het Nationaal Archief en het Noord-Hollands archief de Hollandse geschiedenis onder de aandacht brengen.

Downloaden

De UAR app is te downloaden via de iTunes appstore en Android market en op de website van het Nederlands Architectuur Instituut. De Willem & Holland wandelroute is verkrijgbaar door de UAR app te downloaden, ga dan naar Den Haag, routes en selecteer Willem & Holland.

Lekker gewandeld?

Als je de app hebt gedownload en de wandelroute hebt gevolgd horen wij graag je reactie, ideeën en commentaar. Mail ze naar Ella van Mourik-Karremans: ella.van.mourik-karremans@nationaalarchief.nl

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in