Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Ferrariskaart weer compleet. Kaarten van koning Willem I teruggevonden en overgedragen aan het Nationaal Archief


Den Haag

Op woensdag 2 februari 2011 worden twee ontbrekende bladen die bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn teruggevonden overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag. De Ferrariskaart, een zeer belangrijk en grootschalig 18de-eeuws kaartwerk bestaande uit 275 royale kaarten, is daarmee voor het eerst sinds 1984 weer compleet.

Toevallige ontdekking

De bladen zijn teruggevonden door de conservator Kaarten en Atlassen van de Bijzondere Collecties. Ze bleken abusievelijk achtergebleven in de kaartencollectie van de voormalige Topografische Dienst in Emmen (tegenwoordig het Kadaster Geo-Informatie in Zwolle).
Een groot deel van deze collectie wordt sinds vorig jaar beheerd bij de Bijzondere Collecties. Bij het verder sorteren van de tienduizenden kaarten uit deze collectie werden de twee bladen van de Ferrariskaart door conservator Jan Werner herkend. Werner geloofde zijn ogen niet en bracht meteen het Nationaal Archief, waar de Ferrariskaart thuishoort, op de hoogte.

Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik

De Ferrariskaart werd in de jaren 1770 van het huidige Belgische territorium – destijds de Oostenrijkse Nederlanden – gemaakt. De kaart staat daarom ook bekend als ‘Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik’. Het cartografisch veldwerk voor deze kaartenset werd uitgevoerd onder leiding van generaal-majoor Joseph, graaf van Ferraris. Er werden drie met de hand getekende sets vervaardigd, waarvan het exemplaar dat oorspronkelijk voor keizer Joseph II was gemaakt in bezit kwam van koning Willem I. Dit was in de jaren dat België deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Het gehele kaartwerk werd toen ondergebracht in het archief van de voorloper van de Topografische Dienst.

In de jaren '80 werd de Ferrariskaart overgebracht naar het toenmalige Algemeen Rijksarchief, nu het Nationaal Archief. Op twee onvindbare bladen na, die nu tot ieders grote vreugde weer opgedoken zijn en woensdag alsnog aan het Nationaal Archief worden overgedragen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in