Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Collega Arthur Mietes overleden


Den Haag

Afgelopen zaterdag 26 november is na een lang ziekbed onze collega Arthur Mietes overleden. Arthur had een zeer lange staat van dienst bij het Nationaal Archief: op 1 september 1978 begon zijn loopbaan bij het toenmalige Algemeen Rijksarchief.

33-jarige loopbaan bij Algemeen Rijksarchief/Nationaal Archief

Met onderwijsdiploma op zak en na een korte carrière in het onderwijs, koos Arthur op 22-jarige leeftijd voor het archiefwezen. Alleen een korte tijd als medewerker bij de afdeling onderzoek van de Centrale Archief Selectiedienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderbrak zijn 33-jarige loopbaan bij de Rijksarchiefdienst.

Bij het Algemeen Rijksarchief/Nationaal Archief hield hij zich vooral bezig met de verwerving en bewerking van archieven. Ook was hij lange tijd inspecteur bij het Rijksarchief Zuid-Holland.
De laatste jaren was Arthur accountmanager bij de afdeling Selectie & Acquisitie. Het zwaartepunt van zijn werkterrein lag toen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en financiële en economische archiefvormers, zoals de ministeries van Financiën en Economische Zaken en De Nederlandsche Bank. Zijn dossierkennis op deze terreinen was moeilijk te overtreffen.

Arthur was in zijn werk altijd oplossingsgericht, af en toe wat eigenwijs, soms wat formeel, en niet bereid om te grote concessies te doen op het gebied van de kwaliteit. Tegenover de zorgdragers die onder zijn zorg vielen, was hij consequent en niet bevreesd ze aan te spreken op gemaakte afspraken.
Als collega herinneren wij Arthur als 'oer-archivaris', maar vooral ook collegiaal, betrouwbaar, grondig, gewetensvol en serieus: een betrouwbare collega.

Arthur is lang ziek geweest. In 2009 en 2010 was hij wegens een operatie aan zijn nier afwezig. Daarna is hij een paar maanden weer aan het werk geweest, maar vanaf begin 2011 was hij weer thuis. Arthur is slechts 55 jaar geworden.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in