Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Wij zoeken uw verhaal voor Het Verhalenarchief: Nederland 65 jaar bevrijd


Den Haag

In mei van dit jaar herdenken we dat Nederland 65 jaar geleden is bevrijd. Het Nationaal Archief presenteert in dit kader een nieuw thema op Het Verhalenarchief: 65 jaar Bevrijding.
Eerder verscheen op deze website een oproep om uw bevrijdingsverhalen op te sturen.

Samenwerking met NRC Handelsblad

Bij het verzamelen van deze verhalen is het Nationaal Archief een samenwerking aangegaan met NRC Handelsblad. Op 20 februari verschijnt een oproep in het magazine van deze krant.

Oproep

Samen met NRC Handelsblad is het Nationaal Archief komende maanden op zoek naar bevrijdingsverhalen, bijzondere en ontroerende verhalen over de bevrijding. Heeft u een verhaal dat u zou willen delen? Waarvan u wilt dat het voor de eeuwigheid wordt bewaard in het (digitale) Nationaal Archief? Of gewoon omdat uw kleinkinderen het kunnen lezen?

Een selectie van de treffendste, mooiste en meest ontroerende verhalen wordt, na overleg met de auteurs/inzenders, gepubliceerd in NRC Weekblad van zaterdag 1 mei. Voor alle verhalen geldt dat zij (na redactie) vanaf 27 april op de website www.hetverhalenarchief.nl/ verschijnen.

Inzenden van verhalen

Heeft u een persoonlijk verhaal en/of bijzondere foto’s of andere afbeeldingen uit de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, dan zijn deze welkom op de volgende adressen:

Digitaal

Via het formulier op de website www.hetverhalenarchief.nl/ onder ‘Schrijf mee’
Per e-mail: verhalen@nationaalarchief.nl

Per post

Nationaal Archief
t.a.v de redactie van Het Verhalenarchief
Postbus 90520
2509 LM Den Haag

Waar kunnen de verhalen over gaan?

We zoeken verhalen en beelden uit de meidagen van 1945, over de bevrijding van Zuid-Nederland in de nazomer van 1944 en het einde van de oorlog in Azië in de zomer van 1945. Het gaat ons niet alleen om verhalen over uitgelaten feeststemming. Kinderen van NSB’ers zullen een andere herinnering hebben. Bevrijding betekende ook: informatie krijgen over omgekomen familieleden, angst tijdens geallieerde operaties en ingrijpen van het Militair Gezag, wraakacties tegen ‘foute’ landgenoten en afscheid nemen van geliefde Canadese en Amerikaanse soldaten.

Om in aanmerking te komen voor publicatie in het magazine van NRC Handelsblad geldt een uiterste inzenddatum, te weten vóór 1 april 2010. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in