Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Red Dot Design Award voor Verhalenarchief


Den Haag

De website Het Verhalenarchief van het Nationaal Archief heeft dit jaar de prestigieuze Red Dot Design Award (RDDA) in de categorie Communication Design gewonnen. De RDDA is met meer dan 12.000 inzendingen uit meer dan 60 landen de belangrijkste ontwerpwedstrijd ter wereld. Verantwoordelijk voor het ontwerp van Het Verhalenarchief is Atelier van GOG in Amsterdam. Woensdag 8 december is de prijs uitgereikt.

Het Verhalenarchief

Vanaf de lancering in 2009 heeft Het Verhalenarchief zich ontwikkeld tot een belangrijk online product van het Nationaal Archief. Het Verhalenarchief is een thematische, interactieve website waarop verhalen uit het Nationaal Archief te lezen zijn en waar het publiek wordt uitgenodigd om persoonlijke verhalen te uploaden. De gebruiker kan zijn of haar verhaal illustreren met documenten, beeldmateriaal, film en audiobestanden.
Met Het Verhalenarchief vraagt het Nationaal Archief zijn publiek om een actieve rol te spelen bij het documenteren van recente en eigentijdse geschiedenis.

Verzamelde verhalen

Tot op heden heeft Het Verhalenarchief verhalen verzameld van en over de Nederlandse geschiedenis in New York, de Bevrijding van Nederland in 1944-1945 en de eerste (Italiaanse) gastarbeiders in Nederland in de jaren zestig. Er worden steeds nieuwe thema’s en daarmee verhalen aan Het Verhalenarchief toegevoegd.
Binnen Het Verhalenarchief bestaat de mogelijkheid om je eigen of je favoriete verhaal te delen via een aantal social media tools, waarvan Facebook en Twitter het bekendst zijn. Ook heeft het Verhalenarchief zijn eigen Twitteraccount (@Verhalenarchief) en Facebook pagina (Verhalenarchief).

Atelier van GOG

De ontwerper van Het verhalenarchief, Atelier van GOG, is een multidisciplinair ontwerpbureau dat uiteenlopende en verrassende communicatiemiddelen bedenkt en ontwerpt.

Kijk verder op

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in