Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Overeenkomst Nationaal Archief en Pictoright


Den Haag

Op 10 december sluit het Nationaal Archief een overeenkomst met Pictoright, de collectieve beheerorganisatie voor fotografen en andere professionele beeldmakers in Nederland. Deze overeenkomst maakt het mogelijk om ook delen van de fotocollectie, waarvan de auteursrechten niet bij het Nationaal Archief berusten of waarvan de auteursrechthebbenden niet bekend zijn, online te kunnen tonen, zonder daarbij de belangen van de betrokken rechthebbenden te schaden. Bijna honderdduizend historische foto's worden op deze manier voor iedereen gratis online raadpleegbaar op de beeldbank van het Nationaal Archief.  Scholieren, studenten, onderzoekers, maar ook de fotoliefhebbers thuis, kunnen als gevolg vrijelijk grasduinen door het rijke Nederlandse fotografisch erfgoed. Het gaat hierbij vooral om naoorlogse persfotografie, foto’s die een beeld geven van de Nederlandse politiek, het koninklijk huis en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland.

Streven naar online beschikbaarheid

De fotocollecties van het Nationaal Archief worden onder de best mogelijke condities en volgens de meest moderne standaarden geconsereerd, gepreserveerd en gedigitaliseerd om deze op die manier veilig te stellen voor volgende generaties. Gezien de publieke en cultuurhistorische taakstelling van het archief streeft het Nationaal Archief naar een zo breed mogelijke publieke beschikbaarheid van al het gedigitaliseerde materiaal. Anno 2010 is online beschikbaarstelling daarvoor een minimale vereiste geworden. Beelden op internet beschikbaar stellen is echter niet altijd zomaar mogelijk, aangezien hiervoor toestemming van de maker nodig is. Achter de fotocollecties gaan duizenden verschillende fotografen, fotopersbureaus en dus auteursrechthebbenden schuil. Gezien de veelheid aan fotografen en rechthebbenden en de gevarieerde samenstelling van de collecties is het binnen grote digitaliseringsprojecten onmogelijk gebleken om alle individuele rechthebbenden te achterhalen.

Generieke overeenkomst Nationaal Archief en Pictoright

Binnen de huidige wettelijke kaders hebben het Nationaal Archief en Pictoright samen gezocht naar een praktische en werkbare auteursrechelijke oplossing voor massadigitalisering van historische fotocollecties. De overeenkomst maakt het mogelijk 100.000 historische beelden waarvan de auteursrechthebbenden niet (meer) zijn te achterhalen of waarvan de rechthebbenden zijn aangesloten bij Pictoright, online aan het publiek ter beschikking te stellen. De overeenkomst ligt in lijn met het streven van de EU om tot auteursrechtelijke oplossingen te komen die het mogelijk maken gedigitaliseerd cultureel erfgoed online beschikbaar te stellen.

Beelden voor de Toekomst

De overeenkomst kwam tot stand in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Binnen Beelden voor de Toekomst redden vier instellingen (het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Stichting Nederland Kennisland, het Nationaal Archief en EYE Film Instituut Nederland) een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek. Voorop staat echter steeds de gemene deler: het belang van een zo goed mogelijke preservering en conservering van de audiovisuele nalatenschap en het erfgoed de etalage geven die het verdient.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in