Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Oranje bitter, Nederland bevrijd!


28 april t/m 4 juli 2010

Op dinsdag 27 april 2010 wordt de tentoonstelling Oranje bitter, Nederland bevrijd! geopend in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief in Den Haag. De tentoonstelling is van 28 april t/m 4 juli geopend voor publiek. Filmbeelden, foto’s en diverse documenten geven de bezoeker een contrasterend beeld van deze in het nationaal geheugen zo feestelijke bevrijding. Ondanks de vreugde die er was, kon het leven na de oorlog niet zomaar opgepakt worden. Uiteenlopende thema’s bieden inzicht in deze schemerperiode: Vrijheid, Foute keus, Verwoest land, Naar huis, Machtsstrijd en Soldatenvolk.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met dezelfde titel, waarin historicus Martin Bossenbroek deze thema’s verder uiteenzet. De publicatie bevat een begeleidende DVD met uniek filmmateriaal over de bevrijding, dat ook deels in de tentoonstelling is te zien. Voorafgaand aan de opening vindt een symposium plaats voor vakgenoten, in samenwerking met Ad van Liempt.

Vrijheid

In september 1944 trekken Amerikaanse soldaten Limburg binnen. Toch werd Nederland pas op 5 mei 1945 officieel bevrijd, nu 65 jaar geleden. Nederlands-Indië moest men nog eens drie maanden wachten tot de Japanners zich op 15 augustus 1945 overgaven. De bevrijding van ons land brengt voor velen grote vreugde en blijdschap. Iedereen kent wel de beelden van de zwaaiende menigte langs de straten. In de periode net na de bevrijding zijn er veel affiches, rijmprenten en kaarten gedrukt. Een deel van deze bijzondere documenten is te zien in de tentoonstelling. Ook wordt er een speciaal herinneringsalbum geëxposeerd dat recent door een particulier aan de KB is geschonken. Dit persoonlijke album vol foto’s, knipsels en feestprogramma’s geeft een mooi beeld van de individuele beleving van de bevrijdingstijd.

Foute keus

Naast al deze blije gevoelens spelen ook verdriet, verwarring en angst voor een afrekening met het verleden een grote rol. Alle Nederlanders die tijdens de oorlog aan de kant van de bezetter staan, worden berecht door speciaal ingestelde tribunalen en bijzondere gerechtshoven. Velen komen in interneringskampen terecht waar de bewaking regelmatig eigen rechter speelt. In vaak zeer slechte omstandigheden zitten zij hun straf uit. Door internering van hun ouders brengt de Bijzondere Jeugdzorg veel kinderen onder in kindertehuizen. Een van de stukken in de tentoonstelling is het dagboek van een jeugdstormer uit de collectie van het Nationaal Archief. Op de tentoongestelde pagina’s leest de bezoeker hoe de 17-jarige jongen de capitulatie beleefde en beschrijft hij de eerste dagen van zijn internering.

Activiteiten

In de agenda vindt u een overzicht van lezingen die bij de tentoonstelling gehouden zullen worden. Ook zal er een film getoond worden waar u gratis naartoe kunt.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in