Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Oranje bitter, Nederland bevrijd!


Den Haag

Het zal weinigen kunnen ontgaan: De bevrijding van Nederland, op 5 mei 65 jaar geleden, wordt op vele manieren herdacht en gevierd. Het Nationaal Archief draagt hier, samen met de Koninklijke Bibliotheek, een flinke steen aan bij. Onder de naam ‘Oranje bitter, Nederland bevrijd!’ besteden het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek op drie manieren aandacht aan dit jubileum.

Tentoonstelling Oranje bitter

In de eerste plaats opent op 27 april in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, de tentoonstelling ‘Oranje bitter, Nederland bevrijd! Tentoonstelling over vreugde, verdriet en verwarring na de bevrijding’. De tentoonstelling toont de verschillende gezichten van het einde van de oorlog aan de hand van een aantal thema’s: ‘Vrijheid’, ‘Foute keus’, ‘Verwoest land’, ‘Naar huis’, ‘Machtsstrijd’ en ‘Soldatenvolk’.

De verschillende kanten van de bevrijding

Bij bevrijding denken we allereerst natuurlijk aan de vreugde over de bevrijding van de Duitse bezetters. Affiches, documenten, foto’s en films, voornamelijk uit de collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, illustreren deze feestelijkheden.
Maar voor hen die tijdens de oorlog aan de kant van de Duitsers hadden gestaan, betekende de bevrijding echter onzekerheid en angst. Wat zou er met hen gebeuren? Berechting en internering van “foute” Nederlanders komen ruim aan bod, bijvoorbeeld aan de hand van een dagboek van een Jeugdstormer, afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief.

Publicatie Oranje bitter

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie, opnieuw onder de titel Oranje bitter, Nederland bevrijd!. In het boek, geschreven door Martin Bossenbroek, directeur Wetenschappelijke en Culturele Betrekkingen van de Koninklijke Bibliotheek, komen dezelfde thema’s aan bod als in de tentoonstelling. Naast diverse bronnen uit de collectie van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek bevat het boek een begeleidende DVD met uniek filmmateriaal over de bevrijding.

Symposium Oranje bitter

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling vindt een symposium plaats voor historici, onderzoekers en andere geïnteresseerden. Het Nationaal Archief organiseert dit in samenwerking met Ad van Liempt, historicus en adviseur bij het Nationaal Archief.
Het symposium concentreert zich op Nederland ten tijde van de bevrijding. Vier historisch onderzoekers geven een lezing, waarin de verschillende facetten van Nederland in 1945 aan bod komen. Aan het einde van de bijeenkomst vindt onder leiding van dagvoorzitter Ad van Liempt een forumdiscussie plaats.

Aanmelden

Voor het symposium en de opening van de tentoonstellingkunt u zich nog aanmelden. Dat kan tot uiterlijk 20 april via info@deverdiepingvannederland.nl of telefonisch via 070-3140529.
Bekijk het programma van het symposium.

De gratis toegankelijke tentoonstelling ‘Oranje bitter, Nederland bevrijd!’ is van 28 april t/m 4 juli 2010 in De Verdieping van Nederland te zien, meer informatie is te vinden op: www.deverdiepingvannederland.nl

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in