Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Onderzoek naar slachtoffernamen in CABR-dossiers gestart


Den Haag

Kort geleden is het Nationaal Archief een omvangrijk nieuw onderzoeksproject gestart, genaamd: 'CABR Slachtoffers'. Het CABR (Centraal Archief Bijzondere Rechtspraak) bevat honderdduizenden dossiers van Nederlanders die beschuldigd werden van collaboratie of verraad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het CABR is geordend op naam van daders. Namen van opgepakte Joden zitten nu nog verborgen in de daderdossiers. Met dit nieuwe project wordt het CABR op termijn ook toegankelijk op slachtoffernamen die voorkomen in de strafdossiers van zogenoemde 'jodenjagers', personen die zich intensief bezighielden met het opsporen en arresteren van Joden.

Jacht op Joodse onderduikers

Het onderzoek is wel beperkt. In het onderzoeksproject worden alleen strafdossiers onderzocht van leden van de gespecialiseerde Colonne Henneicke, ruim vijftig mannen die vanuit Amsterdam opereerden. Ook worden de dossiers van medewerkers van speciale afdelingen binnen de politiekorpsen van de grote steden onderzocht. Ook zij arresteerden aan de lopende band Joodse onderduikers door zeer intensief te rechercheren en zoveel mogelijk informatie over deze groep te verzamelen, vaak via betaalde tips.

Belangrijke informatie voor nabestaanden

Verwanten van de duizenden gearresteerde duizenden gedeporteerde Joden hebben nu meestal geen idee wie er achter de arrestatie van hun familieleden zaten. Met een deel van het CABR dat toegankelijk is op slachtoffernamen kunnen geïnteresseerde nabestaanden in de toekomst informatie over de arrestatie en deportatie van hun familieleden vinden, die op andere wijze niet te achterhalen valt.

Erfgoed van de oorlog

Het onderzoeksproject 'CABR Slachtoffers' is te beschouwen als een nadere ontsluiting van het CABR waarvan de afgelopen maanden de toegang al is gedigitaliseerd. Het onderzoeksproject is een uitvloeisel van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS. Dat programma is deze maand officieel afgesloten, maar sommige projecten lopen nog enige tijd door.
Gezien de prille fase waarin het onderzoek verkeert, is nu nog niet te voorspellen hoeveel namen van slachtoffers naar boven komen. Ook is nog niet bekend wanneer en hoe deze slachtoffergegevens beschikbaar komen. In de loop van 2011 zal hier meer over bekend worden gemaakt.

Nationaal Archief

2.09.09 Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Centraal Archief van de Bijzondere Rechtspleging (CABR), 1945-1952 (1983)

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in