Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuwe publicatie over Indonesië tijdens de Japanse bezetting


Den Haag

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Uitgeverij Brill presenteerden op 19 januari The Encyclopedia of Indonesia in the Pacific War - in Amsterdam. In dit boek wordt voor het eerst geprobeerd om de gebeurtenissen en ontwikkelingen in deze periode vanuit het perspectief, de ervaringen en herinneringen van alle betrokken partijen te beschrijven. Het is geschreven voor een breed publiek van vakhistorici, studenten en geïnteresseerde niet-vakgenoten.

Naslagwerk

Dit Engelstalige naslagwerk geeft een overvloed aan praktische feiten over personen, gebeurtenissen en instellingen, die tot op dit moment alleen verspreid op allerlei plaatsen te vinden zijn.
Bijna zestig auteurs hebben lange en korte essays geschreven over een breed scala van soms relatief onbekende onderwerpen. In kaderteksten wordt ingezoomd op individuele  ervaringen om de periode zo tot leven te brengen, alsof de uiteindelijke uitkomst nog niet bekend is. Naast de essays zijn zo’n 250 lemma’s opgenomen, met name korte biografieën van  vertegenwoordigers van verschillende bevolkingsgroepen in Indonesië, Nederlanders en Japanners.

Historiografie en noodzaak verder onderzoek

Het boek geeft inzicht in de stand van zaken van het internationaal wetenschappelijk onderzoek, besteedt aandacht aan controversiële thema’s in de historiografie van Indonesië, Japan en Nederland en aan de verschillende beleving in het collectief geheugen van die landen. Door het signaleren van onderwerpen waarover nog weinig bekend is hopen de redacteuren dat het boek een stimulans zal zijn voor verder onderzoek.

Beeldmateriaal en Nationaal Archief

Het omvangrijke boek over de Japanse bezetting van Indonesië is voorzien van ongeveer 600 illustraties, onder andere afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief. Een deel daarvan is nog niet eerder gepubliceerd. Voor verder onderzoek over de Japanse bezetting van Indonesië zal onderzoek in de collectie van het Nationaal Archief onontbeerlijk zijn. Maar ook moet nog veel onderzoek worden gedaan in bronnen in Japan, Australië en Indonesië en elders. Iris Heidebrink, medewerker van het Nationaal Archief is gedurende enkele jaren in deeltijd gedetacheerd geweest bij het NIOD als coördinator, mederedacteuren en een van de auteurs.

The Encyclopedia of Indonesia in the Pacific War
Edited by: Peter Post, William H. Frederick, Iris Heidebrink and Shigeru Sato
Uitgeverij Brill, 700 pagina’s, geïllustreerd. ISBN 9789004168664
€ 145,00  
Tot 31 januari 2010 bij Brill te bestellen voor €120,00
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in