Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw Nationaal Archief Magazine: Oranje bitter


Den Haag

Om onze jongens te sparen

Na de oorlog moesten Duitse krijgsgevangenen de ongeveer 1,8 miljoen mijnen ruimen die nog overal in Nederland in de grond zaten. De meeste mijnen waren in kaart gebracht maar er lagen ook boobytraps, strooimijnen en wilde mijnen die een groot acuut gevaar opleverden. Volkenrechtelijk was het laten ruimen van mijnen door krijgsgevangenen eigenlijk niet toegestaan. Maar daarvoor werd een juridische uitweg gevonden: er was geen oorlog meer, dus ook geen formeel krijgsgevangenschap. De vijandelijke militairen werden ‘surrendered enemy personnel’ genoemd en duizenden Duitse jongens werden gedwongen zo na de oorlog nog lijf en leden te riskeren.

In onderzoek: Labyrintisch CABR gedigitaliseerd

Binnenkort zijn alle verwijskaarten van het CABR, het archief met dossiers van ‘foute’ Nederlanders, gedigitaliseerd. Medewerkers van het Nationaal Archief kunnen dan met één druk op de knop zien welke dossiers over iemand beschikbaar zijn. Ze kunnen het publiek daardoor sneller van dienst zijn. Pas als in 2025 het CABR openbaar is zal de gedigitaliseerde cartotheek toegevoegd worden aan de databestanden die het Nationaal Archief op zijn website aanbiedt.

Achtergrond: ‘Zorg dat Oom Anton trotsch kan zijn’

Drie neven van Anton Mussert gaven gehoor aan zijn oproep om met de Duitsers naar het Oostfront te gaan en tegen de Russen te vechten. Een sneuvelde al snel. Twee anderen overleefden het, maar betaalden een hoge prijs.

Op bezoek: Op zoek naar bewegende bronnen

Beeldresearcher Gerard Nijssen zocht het beeldmateriaal bij elkaar voor het boek en de tentoonstelling Oranje Bitter, Nederland bevrijd, die vanaf 27 april in De Verdieping van Nederland te zien is.  Nijssen vertelt over zijn werk: de constante speurtocht naar mooie beelden.

Aanwinsten: Luns, Beyen en Buitenlandse Zaken

Op 25 maart presenteerde het Nationaal Archief in Perscentrum Nieuwpoort de archieven van Joseph Luns, Willem Beyen en van het ministerie van Buitenlandse Zaken, 1965-1974. Tegelijkertijd overhandigde Albert Kersten het eerste exemplaar van zijn langverwachte biografie van Luns aan demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

Waar te krijgen

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij het Nationaal Archief, de regionaal historische centra, grote stedelijke archieven en een groot aantal culturele en historische instellingen waaronder vele Haagse musea.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in