Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw Nationaal Archief Magazine: Het oog van de camera


Den Haag

‘Spaarnestadfotografen’ hebben een prominente plaats in het nieuwe nummer van het Nationaal Archief Magazine. Drukkerij/Uitgeverij De Spaarnestad betrok voor haar tijdschriften niet alleen materiaal van persbureaus, maar had ook eigen fotografen in dienst. De rubriek 'Vitrine' van het nieuwe Magazine is helemaal gewijd aan het werk van deze huisfotografen.

Actueel: Het einde van Holland

Precies 170 jaar geleden kwam een einde aan het ongedeelde gewest Holland. In 1840 werd het vooral om bestuurlijke redenen opgesplitst in de provincies Noord- en Zuid-Holland. Het artikel ontrafelt de discussies die voorafgingen aan dit besluit.

Willem

Ondanks de opdeling is er uiteraard nog steeds sprake van een gezamenlijk Hollands verleden. Het Nationaal Archief en het Noord-Hollands Archief besteden de komende tijd veel aandacht aan deze Hollandse geschiedenis. Onder de naam Willem worden tal van activiteiten georganiseerd, die in 2013 uitmonden in een grote tentoonstelling.

Verder in dit nummer:

Publicatie: De papieren macht van de Staten-Generaal

De archieven van de Staten-Generaal uit de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden (1576-1796) behoren tot de belangrijkste archieven die in het Nationaal Archief worden bewaard. Met hun 1200 meter planklengte weerspiegelen zij de macht die Nederland in de 17de en 18de eeuw in de wereld had. Theo Thomassen vertelt over zijn uitgebreide promotie-onderzoek naar de Staten-Generaal en hun archieven. Zijn proefschrift kreeg de veelzeggende titel Instrumenten van de macht.

In onderzoek: De Duitse jacht op de Vrede van Munster

In de jaren veertig toonden de Duitsers tot tweemaal toe belangstelling voor Nederlands grootste topstuk: de overeenkomst die de Vrede van Munster bezegelde. Ze wilden dit archiefstuk graag tentoonstellen. Maar beide keren visten ze achter het net., zo blijkt uit recent ontdekte stukken in het Nationaal Archief.

Waar te krijgen

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij het Nationaal Archief, de regionaal historische centra, grote stedelijke archieven en een groot aantal culturele en historische instellingen, waaronder veel Haagse musea.

Vrienden van het Nationaal Archief krijgen het Magazine 4x per jaar thuisgestuurd. Meer informatie in de rubriek Vrienden

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in