Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuw Nationaal Archief Magazine 2010/4: Tijden veranderen


Den Haag

Het laatste nummer van het Nationaal Archief Magazine van 2010 is tevens het laatste nummer van het Magazine in zijn huidige vorm. Met ingang van 2011 wordt het Magazine ondergebracht bij een professionele uitgever van tijdschriften, namelijk Senior Publications Nederland BV. Deze uitgever brengt sinds kort het nieuwe blad Geschiedenis op de Nederlandse en Vlaamse markt. Het Nationaal Archief krijgt de gelegenheid elk kwartaal een substantieel deel van het blad met een eigen gezicht te vullen en bovendien mee te werken aan de ontwikkeling van dit nieuwe blad. Het Nationaal Archief Magazine blijft dus bestaan, maar krijgt een andere vorm en uiterlijk.

In deze laatste aflevering van het Magazine ‘oude stijl’ is veel aandacht voor het prachtige historische kaartenmateriaal in de collectie van het Nationaal Archief. Maar ook de politieke actualiteit ontbreekt niet.

Het nieuwe Nationaal Archief Magazine verschijnt op 15 december.

Hoofdartikel: Hoe rechts is het CDA?

Dertig jaar na haar oprichting staat het CDA weer in het middelpunt van de belangstelling. Terugkerende vraag in deze dertigjarige geschiedenis is: Is het CDA nu links of rechts? Conservatief of vooruitstrevend? Of vaart het nog steeds een middenkoers? Sinds de partij deel uitmaakt van het minderheidskabinet met de VVD, gedoogd door de PVV, is deze kwestie weer actueel.

Verder in dit nummer:

Publicatie: De VOC verwierf in Oost-Azië nooit echt de macht

Onlangs verschenen de laatste twee delen van de Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, over Voor-Indië en Oost-Azië. Veel van het materiaal uit deze Atlas behoort tot de collectie van het Nationaal Archief. Voor het Magazine reden om een aantal fraaie kaarten te laten zien.

Achtergrond: De laatste bouwheer van kasteel Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten is een van de mooiste landgoederen in de provincie Zuid-Holland. Het stamt uit de 13de eeuw en is sindsdien bewoond door de familie Van Wassenaer en hun nazaten. De archieven berusten in het Nationaal Archief. Het artikel beschrijft de historie van het kasteel en gaat de gangen na van de zestiende bezitter, Arent IX van Wassenaer.

Aanwinsten: Voer voor literatoren

De romancyclus Het Bureau, waarin J.J. Voskuil zijn wederwaardigheden als medewerker van het Meertensinstituut in Amsterdam beschrijft, is zeer bekend. Wie de boeken heeft gelezen, verbaast zich over het wetenschappelijke wereldje van vóór 1970: kneuterig, weltfremd en bekrompen. Wie zich verdiept in het archief van de Rijkscommissie voor Vaderlandse Geschiedenis, dat het Nationaal Archief beheert, doet soortgelijke ervaringen op.

Waar te krijgen?

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij het Nationaal Archief, de regionaal historische centra, grote stedelijke archieven en een groot aantal culturele en historische instellingen, waaronder veel Haagse musea.

Vrienden van het Nationaal Archief krijgen het Magazine 4x per jaar thuisgestuurd. Meer informatie in de rubriek Vrienden

Termen:

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in