Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Net verschenen: 'Bouwers van Sterke Werken


Den Haag

Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, nam op 14 oktober het eerste exemplaar van Frans Westra’s boek Bouwers van Sterke Werken in ontvangst. De publicatie beschrijft de activiteiten van militaire ingenieurs tijdens de tweede periode van de Tachtigjarige Oorlog. Voor het boek is ruimschoots geput uit bronnen van het Nationaal Archief.

Vestingen

Bij de beschrijving van veldtochten, belegeringen en verdediging van versterkte plaatsen tijdens Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en andere oorlogen uit deze tijd staat doorgaans de commandant centraal. Het bezit van vestingen en andere versterkingen als wallen en forten waren toen van eminent belang. Vanuit een vesting kon het omliggende gebied worden beheerst en gecontroleerd. Omdat veldslagen zeer riskant werden geacht, hadden veldtochten vooral ten doel één of meer vestingen te veroveren.

Zonder ingenieurs geen fortificaties

De soldaten die het vuile werk moesten opknappen vind je soms wel terug in de verslagen. Maar de vestingbouwkundige, wiens deskundigheid essentieel was bij een succesvolle  belegering of verdediging, wordt zelden vermeld. De toenmalige ingenieur ontwierp op grond van zijn kennis met meetkundige precisie de versterkingen en begeleidde de aanleg ervan. Omgekeerd zorgde hij voor de bescherming van de belegeraars en de aanleg van de aanvalswerken.

Overzicht ingenieursactiviteiten

De auteur Frans Westra promoveerde in 1992 op een Nederlandstalig overzicht van ingenieursactiviteiten in de eerste periode van de Tachtigjarige Oorlog (1573-1604). In zijn boek Bouwers van Sterke Werken beschrijft hij de activiteiten van de militaire ingenieurs in de tweede periode van de Tachtigjarige Oorlog, van 1605 tot 1648. Daarbij is ook aandacht besteed aan hun activiteiten buiten de grenzen.

Bronnen uit het Nationaal Archief

Als illustratie van hun handelen zijn verscheidene veelal oorspronkelijke tekeningen in de publicatie opgenomen. 15 de 50 afbeeldingen in het boek zijn afkomstig uit het Nationaal Archief. Ook was het Nationaal Archief één van de belangrijkste vindplaatsen van gegevens om het boek te kunnen schrijven.


Bouwers van Sterke Werken, Frans Westra, (Stichting Menno van Coehoorn i.s.m. uitgeverij Canaletto, Alphen a/d Rijn, 2010)
Prijs:  € 20,00
ISBN 9798064698545
Het boek is verkrijgbaar bij de Stichting Menno van Coehoorn  (www.coehoorn.nl tel.: 030 - 231 22 30) en de boekhandel. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in