Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nazomeren in de Verdieping van Nederland


Den Haag

29 juli t/m 3 oktober 2010

Vanaf 29 juli is in De Verdieping van Nederland de tentoonstelling Nazomeren te zien. Foto’s van fotograaf Willem van de Poll geven een prachtig beeld van strandvertier uit de jaren ’30. De reclameaffiches, reisgidsen voor (Duitse) toeristen uit 1884 en diverse zomers getinte boeken, zoals ‘Een zomerzotheid’ van Cissy van Marxveldt, laten u nog even genieten van de nazomer. Behalve deze zonnige stukken zijn ook unieke objecten te zien als een prachtig geïllustreerd dagboek van Mrs Earle uit 1903 en het wervingsverdrag voor Italiaanse gastarbeiders, dat precies 50 jaar geleden is ondertekend.

Kalender, ca 1275-1300 - Koninklijke Bibliotheek

Op deze prachtige middeleeuwse kalender voor augustus en september is veel te zien. De sterrenbeelden van de maand (Maagd en Weegschaal) staan aan de rechterkant van de pagina. De afgebeelde boeren zijn bezig met de werkzaamheden die in deze zomertijd moeten gebeuren: in augustus de graanoogst binnenhalen en in september weer ploegen en zaaien. De kalender komt uit een dertiende-eeuws getijdenboek dat waarschijnlijk in de omgeving van Cambrai is gemaakt. Het boek is sinds 1823 in het bezit van de Koninklijke Bibliotheek.

Wervingsverdrag Italiaanse gastarbeiders, 1960 - Nationaal Archief

Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat Nederland en Italië een wervingsverdrag ondertekenden. Hiermee werd de komst van Italiaanse arbeidsmigranten naar ons land geregeld. Het leek een goede deal: Italië had een arbeidsoverschot, Nederland een nijpend arbeidstekort. Voor de betrokkenen was dit het begin van een nieuw, niet altijd gemakkelijk leven. Het verdrag markeert het begin van de komst van zogenaamde ‘gastarbeiders’ en het ontstaan van multicultureel Nederland.

De Verdieping van Nederland

De Verdieping van Nederland - de tentoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief - toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, cultuur en samenleving aan de hand van topstukken uit beide instellingen. De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vlak naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk.

Meer informatie op www.deverdiepingvannederland.nl


 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in