Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationale Archievendag op zaterdag 16 oktober


Den Haag

De Nationale Archievendag is een jaarlijks terugkerend evenement in de Week van de Geschiedenis. Het Nationaal Archief doet ook mee aan deze dag en organiseert speciale activiteiten rond het thema van 2010 ‘Land en water’.

Bronnen boven water bij het Nationaal Archief

Een van die speciale activiteiten bij het Nationaal Archief is een presentatie over het georefereren van polderkaarten. Door het vastleggen van de coördinaten van bepaalde historische plekken of bekende plaatsen, kan de informatie van dit historische kaartmateriaal van de Nederlandse polders worden gekoppeld aan moderne plattegronden. Dat kan verrassende inzichten opleveren.
Maar er is ook een live demonstratie van het maken van papier tijdens de workshop papierscheppen.
En de Nationale Archievendag biedt de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen achter de schermen en vooral achter de depotdeuren van het Nationaal Archief.

En verder in de directe omgeving

Aan de Prins Willem-Alexanderhof, direct naast het Centraal Station Den Haag, is niet alleen het Nationaal Archief gevestigd maar ook de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, Nederlands Muziek Instituut, Huygens Instituut / KNAW, Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, Centraal Bureau voor Genealogie en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.

Nog meer activiteiten

Tijdens de Landelijke Archievendag bieden deze instellingen samen een rijk en gevarieerd programma met tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen, workshops en meer. Reve-expert Nop Maas vertelt over zijn persoonlijke zoektocht door de archieven. Geniet ook van diverse lezingen rondom het thema ‘Land en water’. Kinderen kunnen papier scheppen en ook is het mogelijk om kunstwerken te laten beoordelen. Schrijver en biograaf Wim Hazeu leidt rond door 1000 jaar literatuur en De Zingende Zeelui uit Scheveningen zorgen deze dag voor de muzikale omlijsting.

Komt allen!

Voor het programma van de Nationale Archievendag bent u zaterdag 16 oktober van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom bij het Nationaal Archief!

Daarnaast is de studiezaal van het Nationaal Archief gedurende deze zaterdag van 9.00-17.00 uur geopend.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in