Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief joins Wikipedia


Den Haag

Het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo schenken ruim 1000 foto’s van politici en politieke gebeurtenissen aan Wikimedia Nederland. Dankzij deze gift kunnen honderden artikelen van Wikipedia worden aangevuld met beeldmateriaal. Vanwege auteursrechten ontbreekt van veel naoorlogse personen en onderwerpen beeldmateriaal in de online encyclopedie. Daar komt dus nu verandering in.

Bijdrage aan grootste online encyclopedie

Het Nationaal Archief vindt het als archiefinstelling belangrijk om de collectie, of dat nou beeld of tekst is, te delen met het publiek. Een website als Wikipedia is daar heel geschikt voor. Op Wikipedia is grote behoefte aan beeldmateriaal dat digitaal, in goede kwaliteit en onder een Creative Commons-licentie, te hergebruiken is. De vrijgave van het Nationaal Archief levert een belangrijke bijdrage aan de grootste online encyclopedie ter wereld. De foto’s komen terecht in Wikimedia Commons, de database van mediabestanden die wordt gebruikt door onder meer Wikipedia.

Persbureau Anefo

De foto’s komen ook voor een belangrijk deel uit de omvangrijke collectie van Spaarnestad Photo, partner van het Nationaal Archief en zijn afkomstig van het roemruchte persbureau Anefo. Sinds de oprichting door de Nederlandse overheid in ballingschap in 1944 heeft Anefo belangrijke politieke gebeurtenissen gefotografeerd waaronder verkiezingen, kabinetscrises, Prinsjesdagen en politieke debatten. Daarnaast bevat de collectie veel foto’s van politici.

Beelden voor de Toekomst

De gedoneerde foto’s zijn gedigitaliseerd in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Binnen Beelden voor de Toekomst redden vier grote instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het publiek. Het project Nationaal Archief joins Wikipedia wordt gerealiseerd door het Nationaal Archief met Spaarnestad Photo en Stichting Nederland Kennisland in het kader van Beelden voor de Toekomst.

Gedoneerde foto's bekijken

De foto's zijn beschikbaar op Wikimedia Commons. Op de website van Flickr, waar het Nationaal Archief samen met Spaarnestad Photo maandelijks fotoselecties publiceert, is een selectie van de gedoneerde beelden te vinden.  

Meer informatie over projecten van Beelden van de Toekomst vindt u hier

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in