Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Liefdesbrieven in het archief


Den Haag

Nu Valentijnsdag Nederland definitief heeft veroverd, wordt het tijd om eens in het Nationaal Archief op zoek te gaan naar sporen van ‘oude’ liefdes. Enkele opmerkelijke stukken zijn zeker bewaard.

Diplomaten en minnaressen

Zo bevat de Collectie Leviston-Bonmassari verschillende liefdesdocumenten, waaronder brieven en zelfs een recept voor een liefdesdrank. De ruim dertig liefdesbrieven van een onbekende minnares aan de diplomaat Leviston gaan vooral over de mogelijkheden en tijden van hun afspraakjes en ‘chagrin’ als ze elkaar niet kunnen zien. Ze eindigt steevast met een liefdesverklaring: ‘Je vous embrasse un million de fois et suis pour toujours votre tres fidèle femme jusque à la mort. Je puis pas vous oublier. Je suis tout à toi, adieu’. (Ik omhels u een miljoen keer en ben voor altijd uw trouwe vrouw tot in de dood. Ik kan u niet vergeten. Ik ben geheel de uwe, tot ziens.)

Thorbecke en Drees

In de archieven van politici ontbreekt de liefde evenmin. Thorbecke was in 1848 voorzitter van de Grondwetscommissie die de opdracht kreeg een nieuwe grondwet te ontwerpen. Hij schreef in 1848, tussen de drukke staatszaken door, innige brieven aan zijn vrouw: Hij noemt haar ‘mijn allerliefst zoet Madonnaatje’. Ook in het archief van Drees, minister-president van de eerste naoorlogse kabinetten, zijn liefdesbrieven te vinden. Ze zijn echter moeilijk voor anderen te ontcijferen: Hij en zijn verloofde To Hent schreven in steno.

Liefde in oorlogstijd

In het archief losse aanwinsten van het Nationaal Archief is een wanhopige brief te vinden van Cora uit Den Haag. Haar geliefde soldaat Ewalt is teruggekeerd naar Canada en het contact houdt geen stand. Haar liefdesbrief van 19 februari 1946 laat zien wat waarschijnlijk talloze vrouwen is overkomen toen de bevrijders terugkeerden naar Canada, de Verenigde Staten of Engeland. De citaten spreken voor zich:  ‘Why didn’t you write to me?’ (…) ‘I can’t forget the time you were here.’ (..) ‘Ewalt I love you still, Ewalt, I could never forget you.’ (..) ‘Write soon, All my love yours,  Cora’.

Naast deze liefdesdocumenten zijn in het Nationaal Archief nog veel andere correspondenties tussen geliefden en verloofden te vinden. Liefde is immers van alle tijden.

Nationaal Archief

1.10.55 Inventaris van het archief van C. Leviston en G.B. Bonmassari, (1639) 1704-1709, inv.nrs. 20 en 29

2.21.161 Inventaris van het archief van mr. Johan Rudolph Thorbecke en van enige van zijn verwanten, inv. nr. 56

2.21.286 Inventaris van het archief van W. Drees [levensjaren 1886-1988] en enkele familieleden, (1853) 1900-2000 (2002), inv. nrs. 1363-1367

2.22.06  Inventaris van het archief Losse Aanwinsten van de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief, verworven vanaf 1980, inv.nr. 107 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in