Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De Koloniale Staat 1854-1942


Den Haag

De Indonesische archipel wordt gekenmerkt door een enorme culturele diversiteit. En niet alleen Nederland, maar bijvoorbeeld ook China, India, Portugal en de Arabische wereld hebben hun stempel op dit gebied gedrukt. De koloniale archieven in het Nationaal Archief vormen een unieke toegang tot die rijkdom.

Deze fraai vormgegeven onderzoeksgids is het vervolg op de in 1983 verschenen “Sources of the history of Asia and Oceania in the Netherlands, 1796-1949” (samengesteld door F.G.P. Jaquet en uitgegeven door de Internationale Archiefraad). In dat eerste overzicht van Nederlandse archieven voor desbetreffende regio is een prominente plek ingeruimd voor de “Indische” archieven van het Nationaal Archief - en met name voor het archief van het ministerie van Koloniën.

Duizenden brieven, adviezen en rapporten, waarin het ingrijpend proces is vastgelegd van de bouw aan de koloniale staat door generaties - vanuit Nederland naar ‘de Oost’ gezonden -  bestuursambtenaren, tezamen met de Indonesische bestuurlijke elite.
Het Nationaal Archief beheert honderden particuliere archieven van deze ambtenaren. Zij vormden de schakel tussen de - geleidelijk aan steeds krachtiger wordende - centrale overheid en de bevolking van voormalig Nederlands-Indië.

Een geslaagde opzet

Al met al een schat aan historisch materiaal, door Francien van Anrooij makkelijk toegankelijk gemaakt door te kiezen voor een institutionele invalshoek. Taken en bevoegdheden van bestuursorganen, gouvernementsdiensten en functionarissen zijn gekoppeld aan rubrieken in de indices van het archief van het ministerie van Koloniën.
De ordening van dit archief wordt in een apart hoofdstuk toegelicht.

Bedrijven (voornamelijk cultuurondernemingen) zijn hoofdzakelijk behandeld vanuit koepelorganisaties zoals de Ondernemersraad. Particuliere archieven bieden mogelijkheden voor onderzoek vanuit een persoon, een regio of vanuit een specifiek vraagstuk. Vandaar uit kan verder worden gewerkt in het archief van het ministerie van Koloniën.

Verschillende hoofdstukken bevatten een verwijzing naar gedrukte overheidspublicaties, zoals de Handelingen van de Volksraad - waarin soms ook bestuursambtenaren zitting hadden.

De Koloniale Staat 1854-1942 is een bijzondere uitgave, waarmee een geslaagde poging is gedaan inzicht te geven in de verscheidenheid aan functies en in de structuren van navenante archieven. Evenals in de samenhang hiertussen.

Francien van Anrooij: De Koloniale Staat 1854-1942.
Gids voor het archief van het ministerie van Koloniën. De Indonesische archipel
Uitgegeven door het Nationaal Archief, Den Haag; december 2009
272 pagina’s, geïllustreerd. ISBN 978 90 74920 25 4
Verkrijgbaar bij het Nationaal Archief (€ 7,50)
 
Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in