Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Italianen in het Verhalenarchief


Den Haag

In 1960 sloten Nederland en Italië een wervingsverdrag waardoor het voor veel Italianen mogelijk werd in Nederland te gaan werken. Met het openstellen van het thema ‘50 jaar Italiaanse gastarbeiders’ van Het Verhalenarchief (www.hetverhalenarchief.nl/) ging op 2 december het meerjarig project ‘1001 Italianen’ van start. Het Nationaal Archief verzamelt in het Verhalenarchief persoonlijke verhalen van en over Italiaanse gastarbeiders.

C'é lavoro per voi in Olanda

Het werkloosheidscijfer in Italië lag in de jaren vijftig en zestig hoog. Veel Italianen hoopten in het noorden meer kans te maken op een betere toekomst. Nederland had toentertijd een nijpend arbeidstekort. Met het wervingsverdrag uit 1960 werd het voor Italianen gunstig om in Nederland aan de slag te gaan. Zaken als huisvesting, maaltijden, vakantie en de terugreis van de Italiaanse mannen werden in het akkoord geregeld Met tienduizenden kwamen deze eerste ‘gastarbeiders’ naar Nederland. De Italiaanse arbeidsmigranten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de twintigste-eeuwse Nederlandse arbeidsgeschiedenis. Met ieder hun eigen verhaal.

Herinneringen

Het Nationaal Archief is voor het Verhalenarchief op zoek naar persoonlijke verhalen van en over Italiaanse gastarbeiders uit de jaren vijftig en zestig: familiegeschiedenissen, vrolijke, droevige, alledaagse en soms wonderlijke lotgevallen.
Wat bracht de Italiaanse arbeidsmigranten naar Nederland en waarom besloten ze te blijven? Wat waren hun ervaringen met de Nederlandse cultuur? De komst van Italiaanse gastarbeiders had invloed op de werkvloer, het straatbeeld en het eten. Het Verhalenarchief is niet alleen op zoek naar verhalen van Italiaanse immigranten maar ook naar verhalen van Nederlanders die voor het eerst met Italianen in aanraking kwamen.

Meerjarig project Italiaanse geschiedenis

Het verzamelen van verhalen voor het Verhalenarchief is de eerste activiteit van het meerjarig project ‘1001 Italianen’ dat het Nationaal Archief samen met de stichting Culturissima uitvoert. Het project heeft als doel het opsporen, ontsluiten en breed toegankelijk maken van de geschiedenis van de Italianen in Nederland in de afgelopen 50 jaar. Op 19 april 2011 opent het Nationaal Archief in de openbare hal een presentatie met foto’s. Daarnaast staan er een webspecial, een documentaire en een lezingen- en debattenreeks op stapel.

Kijk voor meer informatie op:
www.hetverhalenarchief.nl/
www.1001Italianen.nl 
www.vijfeeuwenmigratie.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in