Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Indo-Afrikaanse nazaten in 'Zwarte huid, oranje hart'


Den Haag

Griselda Molemans en Armando Elli presenteerden op 22 mei in het Nationaal Archief het boek Zwarte huid, oranje hart  Afrikaanse KNIL-nazaten in de diaspora. Zij traceerden de nazaten van Afrikaanse mannen die Nederland in de negentiende eeuw als militair voor het Koninklijk Indisch Leger (KNIL) rekruteerden. Sommigen werden stamvader van een Indo-Afrikaanse familie. Griselda Molemans stamt zelf ook af van een Afrikaanse rekruut zo ontdekte ze eerder in militaire stamboeken die het Nationaal Archief bewaart.

Prinsjes als onderpand voor rekruten

Bijna iedereen kent het verhaal van De zwarte met het witte hart van Arthur Japin: Prins Kwasi Boachi die in 1837 op tienjarige leeftijd samen met zijn neefje Kwame Poku vanuit Kumasi naar Nederland werd gestuurd. Ze dienden als onderpand voor het verdrag dat de Nederlandse overheid had gesloten met de machtige Ashanti-koning Kwaku Dua I. Daarbij verplichtte de koning zich tot het leveren van 1000 rekruten voor het KNIL.

Nieuwe namen

Uiteindelijk heeft de Nederlandse legerleiding ruim 3000 Afrikaanse mannen weten te rekruteren die vaak een willekeurige Nederlandse naam kregen, variërend van Baas, Kooi, Van der Put en Kaalkop tot Klink, Wit, Hek, Socrates, Rembrandt en Molemans. Na hun diensttijd in Nederlands-Indië krijgen deze zogeheten belanda hitam (‘Zwarte Hollanders’) een Nederlands paspoort uitgereikt en kunnen ze kiezen: of terugkeren naar de havenstad Elmina waar ze hun pensioen uitgekeerd krijgen of aanblijven in de kolonie.

Indo-Afrikaanse familie

Van de ongeveer 450 Afrikaanse KNIL-soldaten die in Indië zijn gebleven en met een inheemse vrouw samenleefden, is een klein aantal stamvader van een zogeheten Indo-Afrikaanse familie geworden. Griselda Molemans en Armando Elli spoorden niet alleen deze nazaten op in Nederland, Ghana, de VS, Canada en Indonesië maar ook de afstammelingen van prins Kwasi Boachi in Nederland en Amerika. Hun speurtocht van vijf jaar heeft een fascinerend boek met prachtige persoonlijke verhalen en portretten opgeleverd.


Zwarte huid, oranje hart Afrikaanse KNIL-nazaten in de diaspora, Griselda Molemans en Armando Elli (Uitgeverij d’Jonge Hond 2010)
ISBN: 978-90-89101-62-4
prijs: € 29,95

Nationaal Archief

2.10.50 - Stamboeken en pensioenregisters van Militairen in Oost- en West-Indië, 1815-1949 (1954) 
2.10.50.01 - Stamboeken Onderofficieren en Minderen KNIL (inclusief Pupillen) 1832-1899 en enig ander archiefmateriaal van het KNIL 1881-1950
 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in