Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Honderden meters archief worden openbaar

Van vrijdag 2 t/m maandag 5 december is het reserveren van archiefstukken en aanmaken van profielen door werkzaamheden niet mogelijk. Actuele informatie vindt u in het nieuwsbericht

Den Haag

De meest uiteenlopende stukken zijn vanaf vandaag volledig openbaar: het verzegelde archief van Beel, over de gouden koets of de gouverneur van Suriname. Daarnaast zijn onder meer stukken van de ambassades in Rusland en Italië beschikbaar gekomen.

Elke eerste dinsdag van het jaar is een belangrijke dag voor het Nationaal Archief. Op de eerste dag waarin de studiezaal weer is geopend, komen namelijk archieven vrij, dat wil zeggen: de openbaarheidsbeperkingen vervallen. Dit jaar wordt er extra veel openbaar: honderden strekkende meters archief. Het Nationaal Archief vervult een essentiële rol in de openbaarheid van de overheid. In het archief kunnen onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden met eigen ogen zien wat de overheid aan stukken heeft geproduceerd.

Bekijk het NOS Journaal item over de openbaar geworden archieven

Openbaarheid

De Archiefwet 1995 bepaalt dat archiefbestanden van departementen en andere overheidsinstellingen na twintig jaar worden overgedragen aan het archief. 95 Procent van de overgedragen stukken is direct in te zien. Voor de andere 5 procent geldt dat vanwege privacy, het landsbelang of onevenredige benadeling van derden archieven nog een tijd gesloten blijven, of slechts beperkt openbaar worden. Die beperkingen gelden echter altijd voor een van tevoren vastgestelde periode. En dus vallen jaarlijks archiefdelen vrij.

Overzicht vrijkomende archiefbestanddelen

Omdat er dit jaar heel veel archieven vrijkomen, heeft het Nationaal Archief voor het eerst een complete inventaris op de studiezaal klaarliggen, waarin alle vrijkomende archiefbestanddelen zijn opgenomen.

Bekijk de bijlage voor het volledige overzicht van vrijkomende archiefbestanddelen

Inhoud van de bestanden

De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan de orde in de vrijkomende bestanden: Indonesië is een veelvuldig terugkerend thema. Bijzondere archieven zijn afkomstig van de Nationale Actie Steunt Spijtoptanten Indonesië (NASSI, 1949-1969), de N.V. Verenigde Deli Maatschappijen of de Stichting voor Nederlands Onderwijs in Indonesië. Omdat het vijf jaar is geleden dat Prins Bernhard en Prinses Juliana zijn overleden, valt ook een deel van het archief van het Kabinet van de Minister-President vrij. Daarin zijn stukken terug te vinden over de gouden koets, de commissie van drie en archiefmateriaal over Prins Bernhard, waar onlangs al iets over in de pers is verschenen.

Naast deze overheidsarchieven valt particulier archiefmateriaal vrij van verschillende Nederlandse politici. Zo is vanaf vandaag het voormalig verzegeld archief van L.J.M. Beel (1867-1997) in te zien, net als de collecties M.A.M. Klompé, H.A. Korthals, J.G. Rietkerk , G.M. van Aardenne en J.A. van Hamel. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in