Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Hollandse Willem


Den Haag

Willem schrijft geschiedenis! Hollandse geschiedenis, om precies te zijn. Vanaf vandaag ligt de Willem-glossy in de winkels: Een blad vol met foto’s, afbeeldingen van archiefstukken en allerlei weetjes over Hollandse adellijke Willems en wat minder bekende Willems zonder koninklijk bloed. Ook vrouwelijke Willems zoals koningin Wilhelmina en Wilhelmina Drucker komen aan bod. Kortom, alles wat u altijd al wilde weten over Willem, maar nooit durfde te vragen!

Hoezo Willem?

De puur Hollandse naam Willem heeft in de Hollandse en vaderlandse geschiedenis veel representanten gehad. Vooral onder graven, stadhouders en Nederlandse koningen was deze voornaam zeer populair. En nog steeds: toekomstig koning Willem IV zet de traditie voort.  De Willem-glossy besteedt uitgebreid aandacht aan deze Hollandse Willems. Willem is een uitgave van BCM Uitgevers uit Eindhoven. Het Nationaal Archief en het Noord-Hollands Archief zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de inhoud.

Holland-project Willem

De verschijning van de Willem-glossy vormt de aftrap voor een omvangrijk Holland-project van het Nationaal Archief en het Noord-Hollands Archief. In het Nationaal Archief zijn namelijk niet alleen de archieven van particulieren en overheidsinstanties van nationaal belang opgeslagen; het herbergt ook het Zuid-Hollands Archief. De samenwerking met het Noord-Hollands Archief is daarom een unieke gelegenheid om nu gezamenlijk de typisch Hollandse geschiedenis te tonen. Net als de glossy voert het Holland-project de naam “Willem”. Gezien de Hollandse lading van deze naam, is “Willem” bij uitstek geschikt om de inhoud van het project te dekken.

Activiteiten 200 jaar Koninkrijk

In aanloop naar de viering van het 200-jarig bestaan van het Nederlandse Koninkrijk in 2013 toont het project “Willem” op allerlei manieren de geschiedenis van Holland en de Hollandse archieven: publicaties, tentoonstellingen, symposia, lespakketten voor het onderwijs en digitale presentaties. Tot en met 2013 zullen er presentaties komen op verschillende Noord- en Zuid-Hollandse plekken die belangrijk zijn geweest in of voor de Hollandse geschiedenis; zichtbare en hoorbare ‘mijlpalen’ op ‘plaatsen van herinnering’!

Willem is te koop in alle boekwinkels en kiosken voor € 5,95
Willem heeft ook een website: www.willem-magazine.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in