Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Engelandvaarders online


Den Haag

In de Tweede Wereldoorlog wilden sommige Nederlanders zich graag aansluiten bij de geallieerden in Engeland. Het  was geen eenvoudige opgave om daar te komen. De zogeheten ‘zuidelijke Engelandvaarders’ ondernamen een lange en gevaarlijke route dwars door het bezette Europa naar Spanje en Portugal. In mei is de website www.klimnaardevrijheid.nl gelanceerd waarmee een zo volledig mogelijk beeld van deze groep Engelandvaarders wordt gegeven.

Persoonlijke verhalen

Op klim naar de vrijheid staan de persoonlijke verhalen van elf zuidelijke Engelandvaarders centraal. Hun verhaal wordt in de eerste plaats verteld door de verschillende routes te tonen die zij door Europa aflegden. Maar belangrijker is dat er op de website tal van interviews met deze groep zuidelijke Engelandvaarders te bekijken en te beluisteren zijn. Op die manier ontstaat een gevarieerd beeld van de reisverhalen en de persoonlijke ervaringen onderweg.

Egodocumenten

Daarnaast maakt de website een aantal egodocumenten van deze zuidelijke Engelandvaarders voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek. Het gaat dan om enkele dagboeken en (reis)verslagen, die volledig op de website te lezen zijn, maar ook om tal van foto’s. Deze stukken zijn voor een groot deel afkomstig uit privéverzamelingen van de geïnterviewde Engelandvaarders, maar ook uit de collecties van het Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Bronnen

Tot slot geeft de website een uitgebreid overzicht van de beschikbare bronnen, literatuur en overige websites over de zuidelijke Engelandvaart in het algemeen en de individuele zuidelijke Engelandvaarders in het bijzonder.

Inititatief

De website is een initiatief van de Stichting DdM (Daniël de Moulin). Daniel de Moulin was een van de zuidelijke Engelandvaarders. Het Nationaal Archief bewaart zijn dagboek, een uniek verslag van zijn belevenissen op weg naar Engeland.

Website Zuidelijke Engelandvaarders: www.klimnaardevrijheid.nl

Nationaal Archief

2.22.17 Inventaris van de Collectie Losse Aanwinsten betreffende de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), 20e eeuw, inv.nr. 21

Dagboek van Daniël de Moulin uit Utrecht, betreffende zijn Engelandvaart van 3 mei tot 27 oktober 1943, met bijlagen 1942-1945. Het dagboek heeft als titel Kroniek van de lotgevallen van Daniël de Moulin tijdens diens reis naar Engeland in het jaar 1943.

In 2006 is het dagboek door de Stichting DdM uitgegeven onder de titel:
Wij zijn niet bang, tenminste niet erg. Het Engelandvaardersdagboek van Daniël de Moulin ( H. Faber en P. Stolk, eds.) 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in