Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het eerste Nederlandsche elftal


Den Haag

Het zal niemand ontgaan zijn dat deze week het 19e Wereldkampioenschap voetbal begint, voor het eerst op het Afrikaanse continent, in Zuid-Afrika. Een maand lang zal een groot deel van de wereld in de ban zijn van het “lederen monster”.

Eerste nationale elftal

Nederland nam voor het eerst deel aan een wereldkampioenschap in Italië in 1934. Een nationaal elftal bestond toen echter al 40 jaar. Op 6 februari 1894 trad namelijk een elftal aan tegen het Engelse Felixstowe Football Club. Het elftal was samengesteld door de Nederlandsche Voetbal- en Athletieke Bond (NVAB). Plaats van handeling was het terrein van voetbalclub Sparta in Rotterdam.
In het archief van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, de opvolger van de NVAB, is veel informatie te vinden over alle gespeelde interlandwedstrijden. Van de wedstrijd tegen Felixstowe zijn niet alleen de opstelling en de elftalfoto, maar ook twee levendige wedstrijdverslagen in de tijdschriften Nederlandsche Sport en De Athleet terug te vinden.

Nederland vs Felixstowe

Ongeveer 500 toeschouwers zagen beide elftallen aan het begin van de middag de grasmat betreden. “Het elftal dat de Bond geslaagd had bijeen te brengen, zag er zoo kwaad nog niet uit.” Toch doet een aantal goede spelers niet mee; hun “medewerking [was] vergeefs gevraagd”.

‘Some feeling’

Hoewel iedereen enthousiast was over deze eerste wedstrijd van Nederland tegen een buitenlands team, was dat aan de sfeer op het veld niet altijd af te merken. “Op dit ogenblik scheen er 'some feeling' tusschen de kampenden te komen; ten minste Schröder [de aanvoerder van het Nederlands elftal] kreeg een klap tegen het hoofd en Smith [de halfback van Felixstowe] werd een oog ingetrapt.” Het ging er dus bepaald niet zachtzinnig aan toe.

Emotioneel publiek

En die stemming leek ook op het publiek over te slaan. “Sommigen onder het publiek geraakten in geestvervoering, schreeuwden aan één stuk door, weenden als ’t ware van spijt bij elk afgewend gevaar. Geen wonder dat op verschillende plaatsen de afbakening werd verbroken.” Tot echte ongeregeldheden zou het echter niet komen.

‘We’ waren beter

De verslaggever concludeerde: “Man voor man waren de Hollanders veel sterker dan hun tegenstanders, in wier samenspel de groote kracht schuilde.” Dit moet de huidige voetballiefhebber opvallend bekend in de oren klinken. Helaas was voetbal ook toen al een teamsport. Het wekt dan ook weinig verbazing dat de Engelsen met een 0-1 overwinning op zak de reis naar de andere kant van het Kanaal konden aanvangen.

Nationaal Archief

2.19.123 Archief van de Koninklijke Nederlandsche Voetbal Bond (KNVB), 1889-1996 (1997)

De Fotocollectie van het Nationaal Archief bevat ruim 1300 foto's uit fotoboeken van de KNVB. Daarnaast zijn er nog meer dan 20.000 andere voetbalfoto’s in de Fotocollectie te bekijken.

Flickr

Op Flickr is een selectie oude voetbalfoto's te zien, samengesteld uit de collecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo.
www.flickr.com/nationaalarchief 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in