Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Eerste Hulp voor Toeristen: 125 jaar Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV)


Den Haag

De komende paasdagen zal weer een groot aantal buitenlandse toeristen zich vergapen aan de belangrijke culturele bezienswaardigheden die Nederland te bieden heeft. Om dat voor elkaar te krijgen en in goede banen te leiden, moet heel wat werk verzet worden. Een grote rol is daarbij weggelegd voor de verschillende VVV’s die ons land rijk is. En dat nu al 125 jaar!

VVV’s in Nederland

In 1885 is namelijk de oudste nog bestaande VVV van Nederland opgericht. Dat was in Valkenburg de “Vereeninging Het Geuldal”.  Ook daarvoor waren er al wel initiatieven ontwikkeld om tot een soortgelijke organisatie te komen, maar die waren geen lang leven beschoren.

ANVV

De activiteiten ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van het Koninkrijk Nederland in 1913 leidde tot een innigere samenwerking tussen diverse toeristenorganisaties. Daaruit kwam in 1916 de Algemeene Nederlandsche Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer (ANVV). Doel van de ANVV was het bevorderen van het vreemdelingenverkeer van en naar Nederland. Het archief van deze ANVV is te raadplegen in het Nationaal Archief.

Vraagbaak voor toeristen

Wat deden de ANVV en de vele lokale VVV’s nu precies?
Zoals gezegd; VVV’s moesten bevorderen dat er zoveel mogelijk buitenlandse toeristen naar Nederland kwamen en bovendien dat hun verblijf én dat van de binnenlandse toeristen zo aangenaam mogelijk was. Dat deze taak nogal breed werd opgevat bewijzen twee brieven in het archief van de ANVV.

Excellente sprits

Op 28 april 1961 schreef Mrs. Samuel Harris vanuit Bonn een brief aan de Netherlands National Tourist Office. Ze heeft namelijk een nogal specifieke vraag:
“While traveling around, we sampled some of your excellent Dutch shortbread (“sprits”), and when we return to America next year I would like to try to make them myself. Is it possible that one of the women on your staff has a recipe for these delicious cookies?”
In haar PS steekt ze de kwaliteit van de Nederlandse toeristeninformatie nog eens flink de lucht in:
“May I commend you on your friendly & ever helpful tourist offices, which we have found to be the best in our travels through Europe!”

Fraai staaltje dienstverlening

In het ANVV-archief is ook de antwoordbrief aan mevrouw Harris in doorslag bewaard gebleven.
De directeur van de Buitenlandse divisie van de ANVV, W.H. Calkoen, stuurde mevrouw Harris op 8 mei het recept voor Nederlandse sprits. Wel verontschuldigde hij zich: “This recipe is from a cooking book of about 25 years ago. The shortbread which presently is for sale in the shops, as a rule is different in size and shape, but in our opinion this is of minor importance.”
Een fraai staaltje toeristische dienstverlening!

Nationaal Archief

  • 2.19.029 Archief van de Algemene Nederlandse Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (ANVV), 1934-1965 (1967)
  • 3.22.22 archief Provinciale Vereninging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) Zuid Holland, 1939-1983
  • Jan Schipper, 100 jaar VVV. Van vreemdelingenverkeer tot toerisme (Leiden 2000).

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in