Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Archieven van Luns, Beyen en Buitenlandse Zaken


Den Haag

Het Nationaal Archief presenteerde op donderdag 25 maart de archieven van Joseph Luns, Willem Beyen en de Buitenlandse Zaken-archieven uit de periode 1965 tot 1974. Centraal stond Joseph Luns, niet alleen de langstzittende, maar waarschijnlijk ook de meest markante minister van Buitenlandse Zaken die Nederland heeft gekend. De archieven zijn sinds kort grotendeels openbaar voor het publiek.

Bekijk de uitzending Minister Luns en Bernhard hadden een goede band, NOS journaal, 25 maart 2010

19 jaar minister van Buitenlandse Zaken

Joseph Luns heeft als geen ander zijn stempel gedrukt op het buitenlands beleid van Nederland. Negentien jaar lang was hij minister van Buitenlandse Zaken, de eerste vier jaar deelde Luns deze post met Willem Beyen. Over die duopost zei Luns in internationale contacten steevast dat er twee ministers nodig waren omdat Nederland als klein land zoveel buitenland had. Daar zat wel een kern van waarheid in. Het ministerschap van Luns viel in een veelbewogen tijdvak. Udink was na Beyen de tweede minister die samen met Luns de scepter zwaaide op Buitenlandse Zaken.

Roerige tijden

Grote spanningen tussen Nederland en Indonesië over Nieuw-Guinea, de moeizame voortgang van de Europese eenwording en belangrijke verwikkelingen in een wereldwijde Koude Oorlog; de dossiers kwamen allemaal voorbij op Luns’ bureau. De rol van Beyen en in het bijzonder die van Luns tijdens deze internationale periode van onrust wordt toegelicht door oud-premier Piet de Jong, destijds eindverantwoordelijk voor de politieke besluiten van Luns en Beyen. Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Berend Jan Udink zal tijdens de presentatie in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort eveneens  ingaan op de roerige internationale tijd van Luns.

Politieke biografie

Daarnaast lichtte biograaf Albert Kersten zijn publicatie Luns, Een politieke biografie, waarin hij de politicus en mens Luns portretteert, toe. Nog voordat de Luns-archieven bij het Nationaal Archief beschikbaar kwamen, heeft Kersten van de familie zelf al toegang tot de stukken gekregen, zodat zijn biografie tegelijkertijd met de archiefinventaris gepresenteerd kon worden.

Inventarissen

Inventaris van het archief van Dr. J.M.A.H. Luns [levensjaren 1911-2002] over de periode (1885) 1914-2002 (2004). Toegangsnr.: 2.21.351
Inventaris van het archief van dr. J.W. Beyen [levensjaren 1897-1976] over de periode 1904-2008. Toegangsnr.: 2.21.408 
Inventaris van het Code-archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, 1965-1974. Toegangsnr.: 2.05.313 
Inventaris van persoonlijke archieven van bewindslieden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Toegangsnr.: 2.05.81

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in