Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Algemene Rijksarchivaris Martin Berendse gekozen tot president International Council on Archives


Den Haag

Met de overweldigende meerheid van stemmen is Martin Berendse, algemene Rijksarchivaris van Nederland gekozen tot president van de ICA (International Council on Archives), de belangrijkste organisatie voor de archiefgemeenschap wereldwijd. Meer dan 2000 particuliere en publieke archiefinstellingen van 165 landen zijn aangesloten bij de ICA. De organisatie is onafhankelijk maar werkt wel nauw samen met de UNESCO en Blue Shield en zusterorganisaties als ICCOM en IFLA.

Om de twee jaar kiezen de leden van de ICA een nieuwe president. Voormalig nationaal archivaris en bibliothecaris Ian Wilson is de huidige president. Voor de komende periode dongen directeur Nationaal Archief M. Berendse en zijn Zuid-Afriaanse collega Graham Dominy naar de toppositie. De leden hadden een maand om hun stem uit te brengen.

Martin Berendse is verheugd met zijn uitverkiezing tot president. Berendse: ,,Nederland heeft een traditie als het gaat om internationale oriëntatie en het delen van kennis.’’ In de jaren 1953-1956 was dr. D.P.M. Graswinckel, de toenmalige algemene rijksarchivaris ook al president. ,,Meer dan ooit is internationale samenwerking voor de archiefsector nodig,’’ zegt Berendse. ,,Door de toename van internationale organisaties grijpen collecties steeds meer in elkaar. Er ligt wereldwijd een informatie vraagstuk en de ICA kan daarbij helpen.’’

Doelstellingen

Berendse wil zich de komende vier jaar sterk maken voor vrijheid van informatie. ,,We moeten het bewustzijn versterken dat archiefinstellingen een belangrijke bijdrage leveren aan de transparantie van overheden en het maatschappelijk leven. Archieven zijn de plek waar actieve openbaarheid vormt krijgt. De ICA kan zijn leden ondersteunen in het verspreiden van die boodschap.’’

Daarnaast gaat Berendse inzetten op de uitwisseling van kennis en innovatie. De toenemende digitalisering en oprukkende infocratie dwingen tot voortdurende innovatie op het gebied van duurzaamheid en beheer van archieven.

De ICA kan in de ogen van Berendse verder een rol spelen in het promoten van samenwerkingsverbanden die leiden een digitale infrastructuur voor archiefmateriaal. In een tijd waarin archieven bij gewapende conflicten en natuurrampen al gauw het slachtoffer zijn, is het van eminent belang om te komen tot internationale samenwerking om archieven duurzaam te behouden.

ICA

De ICA is opgericht in 1948 onder de vleugels van UNESCO (United National Educational Scientific and Cultural Organization). In de afgelopen 52 jaar is de ICA uitgegroeid tot de professionele belangenbehartiger van nationale archieven, particuliere archieforganisaties, lokale archieven en individuele vakgenoten. De ICA stelt zich ten doel om de duurzaamheid, ontwikkeling en het gebruik van ’s werelds archiefcollectie te promoten. Tevens maakt de ICA zich sterk voor de veiligheid van het wereldwijde geheugen in al zijn diversiteit.

Meer informatie is te vinden op:
www.ica.org
www.blueshield-international.org
www.unesco.org.   

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in