Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Algemene Rijksarchivaris geinstalleerd als president International Council on Archives


Den Haag

De Algemene Rijksarchivaris Martin Berendse is op 17 september in Oslo officieel geinstalleerd als president van de International Council on Archives (ICA). In de afgelopen decennia is de ICA uitgegroeid tot de belangrijkste belangenbehartiger wereldwijd van nationale archieven, particuliere archieforganisaties, lokale archieven en individuele vakgenoten. Slechts een keer eerder bekleedde een Nederlander de functie van president, de toenmalige Algemene Rijksarchivaris Graswinckel in 1953.

Regionale samenwerking

ICA-president Martin Berendse heeft de indruk dat er met de ICA een stevig netwerk voor het internationale archiefwezen bestaat. Tegelijkertijd constateert hij dat archieven of het nu op plaatselijk, regionaal of nationaal niveau is, veel moeite moeten doen om hun positie te verdedigen en de middelen te verkrijgen om hun werk naar behoren te doen. Daarom bepleit hij versteviging van regionale netwerken.

Meer samenwerking met internationale organisaties

De nieuwe president heeft daarnaast voor ogen dat de ICA nauwer gaat samenwerken met internationale organisaties als de Wereldbank en UNESCO in de nasleep van (burger)oorlogen, zeker als archieven en het beheer daarvan op het spel staan. Vrijheid om informatie in te mogen zien, om het handelen van overheden na te kunnen gaan, is een belangrijk recht.

Digitalisering

Ook blijft digitalisering een key issue. Nationaal gaan de ontwikkelingen voor digitaal informatiemanagement heel erg snel. De ICA is het platform om internationaal op te kunnen trekken op dat vlak. Een groot voordeel van digitalisering is dat de documenten eerder openbaar kunnen worden.

International Council on Archives

De ICA maakt zich al ruim 60 jaar sterk voor een goed beheer van het internationale archieferfgoed en is nauw gelieerd aan de Unesco. Inmiddels zijn meer dan 2000 particuliere en publieke instellingen uit 165 landen aangesloten bij de onafhankelijke organisatie. Archieven zijn niet alleen van onschatbare waarde in het huidige informatietijdperk, ze zijn ook kwetsbaar. De ICA staat voor de duurzaamheid, ontwikkeling en het gebruik van ’s werelds archiefcollectie. De organisatie streeft daarom ook naar kennisuitwisseling, de ontwikkeling van internationale standaarden en een dialoog tussen archivarissen, beleidsmakers, gebruikers en vormers van archieven. Ook maakt de ICA zich sterk voor de veiligheid van het wereldwijde geheugen in al zijn diversiteit. De speech van Martin Berendse bij de aanvaarding van het ICA-presidentschap is te vinden op archief.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in