Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Aids in de schijnwerpers


Den Haag

Op woensdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Die dag staat de bestrijding en voorkoming van aids en het hiv-virus nationaal en internationaal in de schijnwerpers. In Nederland is het Aids Fonds al 25 jaar actief in de strijd tegen aids en hiv. In al die jaren is een belangrijk archief opgebouwd dat inmiddels is overgedragen aan het Nationaal Archief. In het tweede kwartaal van 2011 is dit archief toegankelijk en beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Aids Fonds.

Aids Fonds

Het Aids Fonds werd in 1985 door een groepje homomannen in Amsterdam opgericht. Ze zochten naar een ordentelijke besteding van ingezameld geld voor kerstpakketten voor aidspatiënten. Het opgerichte Aids Fonds ging vervolgens grootschalig fondsen werven om met wetenschappelijk onderzoek, preventie, voorlichting en ondersteuning van mensen met hiv, de strijd tegen aids en het hiv-virus te kunnen voeren.

Voorlichtingscampagnes

In 1987 besloot de overheid in samenwerking met organisaties voor aidsbestrijding de Nederlandse bevolking te informeren over aids en het voorkomen hiervan. Dankzij innoverende en uitdagende campagnes verwierf het Aids Fonds in korte tijd een grote naamsbekendheid. Zo voerde de Stichting Soa-bestrijding waarmee het Aids Fonds in 2004 fuseerde, de spraakmakende en effectieve Vrij Veilig Campagnes uit. Deze campagnes voorkwamen ook discriminatie van mensen met hiv, nog steeds een belangrijke doelstelling van het Aids Fonds. Sinds 2000 werkt het Aids Fonds samen met hulporganisaties in STOP AIDS NOW! dat zich richt op de mondiale strijd tegen aids vooral in ontwikkelingslanden.

Gevarieerd archief

In het archief van de Stichting Aids Fonds - Soa Aids Nederland en STOP AIDS NOW! is terug te vinden hoe aids zich in Nederland ontwikkelde, welke campagnes ertegen werden gevoerd welke herdenkingsrituelen ontstonden en hoe aids- en armoedebestrijding met elkaar verbonden zijn.
Het archief biedt een grote verscheidenheid aan stukken: van massamediale leefstijl- en bewustwordingscampagnes, beleidsnotities, fondsenwervende acties, persberichten, folders, posters, protocollen, onderzoeksrapporten, congressen, opiniestukken, beeldmateriaal tot interviews, handleidingen en subsidiedossiers.

Een stuk moderne geschiedenis dat helaas nog steeds bijzonder actueel is. 

Termen:

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in