Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Wrak van VOC-driemaster Voetboog voor de Braziliaanse kust gevonden

Door een technische storing is aanmaken van een gebruikersprofiel en het reserveren van archiefstukken op dit moment niet mogelijk. Er wordt gewerkt aan een oplossing. In de studiezaal van het Nationaal Archief kunt u reserveren aan de balie. Onze excuses voor het ongemak.

Den Haag

Op zaterdag 29 november meldde het ANP dat Hongaarse duikers vlakbij de kust van Brazilië het wrak van een Nederlands vrachtschip uit de zeventiende eeuw hebben gevonden.
Volgens hun expeditieleider, Attila Szalóky, verging deze driemaster van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) - de “Voetboog” -  op 29 mei 1700. Met aan boord 109 bemanningsleden en een lading bestaande uit onder andere specerijen, zijde, thee, porselein en ongeveer 180.000 Nederlandse gouden dukaten.
De objecten verkeren volgens Szalóky in goede staat en vertegenwoordigen een huidige waarde van zo’n 670 miljoen Euro.

Verloop van de reis

Het schip, dat vanuit Batavia - het tegenwoordige Jakarta - was vertrokken, is vermoedelijk op de Atlantische Oceaan in een hevige storm terechtgekomen. Door langs de Braziliaanse kust te varen hoopte de bemanning mogelijk veilig thuis te komen. Waarom de Voetboog daar dan toch is vergaan is niet duidelijk.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in