Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

'Weerzien met Manhattan' in het Rijksmuseum


Den Haag

Nieuw Amsterdam

Op 4 april is het 400 jaar geleden dat ontdekkingsreiziger Henry Hudson met het schip ‘De Halve Maen’ in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie  (VOC) uit Amsterdam naar Amerika vertrok. Een snellere doorvaart naar Azië vond hij niet, wel een vruchtbaar gebied aan de oostkust. In 1625 werd op Manhattan de Nederlandse handelspost Nieuw-Amsterdam gesticht. Namen als Brooklyn, (Breukelen),  Flushing Avenue (Vlissingen), Bowery (bouwerij of boerderij) en Broadway (Breede Weg) verraden de Nederlandse oorsprong van New York. Ook stukken uit het Nationaal Archief herinneren aan de bakermat van the Big Apple.

Presentatie ‘Weerzien met Manhattan’

Vanaf 31 maart toont het Rijksmuseum in samenwerking met het Nationaal Archief de belangrijkste documenten die te maken hebben met  het ontstaan van de zeventiende-eeuwse Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland en de handelspost Nieuw-Amsterdam. Eén van de topstukken van de presentatie, getiteld ‘Weerzien met Manhattan’, is ongetwijfeld de ‘Schaghenbrief’ uit 1626.

Manhattan voor goederen

De brief van Pieter Schaghen, bewindhebber van de VOC,  is het vroegste document dat melding maakt van de aankoop van Manhattan, het eiland waar de kolonie Nieuw-Nederland gesticht werd. De ‘Schaghenbrief’ is feitelijk geen aankoopakte maar een verslag van Pieter Schaghen aan de Staten-Generaal. Hij schrijft over de aankomst van het schip ‘Wapen van Amsterdam’, dat net uit Nieuw-Nederland was teruggekeerd mét het leuke nieuwtje dat schipper Adriaen Joris Thienpont te vertellen had: de aankoop van een stuk land, Manhattan geheten, voor goederen ‘voor de waerde van 60 gulden…’. De brief is het enige bewijs van de historische gebeurtenis. Naast deze brief zijn de afbeelding van Manhattan van Johannes Vingboons, de eerste kaart van Manhattan van Adriaen Block en andere authentieke stukken en prenten in het Rijksmuseum te zien.

Informatie

‘Weerzien met Manhattan’
400 jaar Henry Hudson
31 maart t/m 1 juni 2009 in het Rijksmuseum, Amsterdam
Meer informatie over de tentoonstelling en de rol van de Nederlanders in het ontstaan van Nieuw-Amsterdam is te vinden op www.rijksmuseum.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in