Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het Twaalfjarig Bestand van 1609


Den Haag

9 april is het precies 400 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog werd onderbroken met het Twaalfjarig Bestand. Een moment dat altijd wat in de schaduw van andere gedenkwaardige ogenblikken heeft gestaan, maar wel van grote betekenis voor de wording van onze staat is. Het Nationaal Archief herdenkt het Twaalfjarig Bestand met een seminar in de Oude Zaal van de Tweede Kamer en een tentoonstelling in 'De Verdieping van Nederland'.

Erkenning

De Republiek voert al sinds 1568 oorlog met Spanje en in het begin van de zeventiende eeuw is het na 41 jaar strijd tijd voor een adempauze. De kosten van de oorlog met Spanje zijn torenhoog en de Hollandse raadpensionaris Johan van Oldebarnevelt wil vrede. De Republiek der Verenigde Nederlanden, de Spaanse koning Filips III en de Aartshertogen van de Zuidelijke Nederlanden tekenen op 9 april een wapenstilstand die uiteindelijk twaalf jaar duurt. Het overeenkomen van de wapenstilstand is een belangrijk en historisch moment omdat het feitelijk de erkenning van Nederland als zelfstandige natie betekent.

Seminar

Met de organisatie van een seminar op 9 april staat het Nationaal Archief stil bij de betekenis van het Twaalfjarig Bestand. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de prominente wetenschappers,
Prof. Dr. Pollmann, Prof. Mr. J.W.M. Engels en Prof. Dr. H. te Velde, laten hun licht hierover schijnen.
Tijdens het seminar zal het boek In 21 stappen vrij onverveerd. Constitutionele topstukken uit het Nationaal Archief gepresenteerd worden.

'Nederland op eigen benen'

Ook op 9 april opent in 'De Verdieping van Nederland' de tentoonstelling 'Nederland op eigen benen. Het bestand van 1609.' Daar is niet alleen het Twaalfjarig Bestand met eigen ogen te zien maar ook andere belangrijke stukken die van belang zijn in de ontwikkeling van Nederland als natie. Het Twaalfjarig Bestand van 1609 hoort in dezelfde rij thuis als de Unie van Utrecht uit 1579, meer dan twee eeuwen onze grondwet, het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 waarmee de Spaanse koning als landsheer werd afgezworen en de Vrede van Munster die het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648 bezegelde. Deze documenten zijn als het ware de voorlopers van onze Grondwet die in 1814 tot stand kwam. Daarmee zijn het de topstukken van onze democratie.

Informatie

Het boek In 21 stappen vrij onverveerd. Constitutionele topstukken uit het Nationaal Archief van Uitgeverij Verloren is te koop in de boekhandel en bij het Nationaal Archief voor € 10, -. ISBN 978 90 870 41038

Tentoonstelling 'Nederland op eigen benen Het Bestand van 1609' in de Verdieping van Nederland. Vanaf 9 april tot en met 16 augustus 2009, zeven dagen per week gratis toegankelijk. www.deverdiepingvannederland.nl

Rondleidingen Twaalfjarig Bestand

Tot 16 augustus 2009 kunt u rondleidingen volgen in 'De Verdieping van Nederland' door de tentoonstelling 'Nederland op eigen benen. Het bestand van 1609' en door de depots van het Nationaal Archief.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in