Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tentoonstelling Made in Holland


Den Haag

Het Nationaal Archief presenteert, in samenwerking met de Kunsthal Rotterdam en de Technische Universiteit Delft, de tentoonstelling over Nederlandse uitvindingen en innovaties: Made in Holland. Van 20 december 2009 t/m 5 april 2010 - Kunsthal Rotterdam

Aan de hand van vernuftige ontwerpen en modellen, divers filmmateriaal, octrooien en verfijnde tekeningen wordt duidelijk waarom en hoe Nederlanders uitvinden en innoveren. De tentoonstelling laat op een verrassende manier zien hoe allerhande problemen door de eeuwen heen zijn opgelost, hoe nieuwe producten worden uitgetest en hoe grote en kleine ontwerpen onze samenleving kunnen veranderen. Zo zijn er tekeningen te zien van beroemde uitvinders als Simon Stevin en de gebroeders Van der Heyden naast de praatpaal of de ingenieuze windbestendige SENZ stormparaplu van industrieel ontwerpers uit Delft. In een windturbine worden bezoekers uitgedaagd deze paraplu op stormvastheid te testen.

Collectie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert een grote en bijzondere collectie aan octrooien en tekeningen vanaf 1584. Toen in 1581 de Nederlandse overheid begon met het verlenen van octrooien, maakte Simon Stevin daar als eerste gebruik van: hij kreeg een octrooi voor een instrument dat water kon wegpompen. Naast overheidsbescherming waren octrooien ook bedoeld om de ontwikkeling van de techniek een handje te helpen. Premies en prijzen waren te verdienen voor wie met een gouden idee kwam, bijvoorbeeld ter bestrijding van de beruchte paalworm die in de achttiende eeuw de Nederlandse kust bedreigde. Om een octrooi verstrekt te krijgen moest een uitvinding in de eerste plaats nieuw zijn. Daarnaast was bij aanvraag een goede beschrijving vereist, met eventueel daarbij tekeningen of schetsen. In de tentoonstelling zijn octrooien, beschrijvingen en tekeningen op diverse gebieden en door de tijd heen te zien. Tezamen vormen ze een indrukwekkend beeld van het werk van Nederlandse uitvinders. In verschillende gevallen vergezeld van modellen, foto- en filmmateriaal, waarin het gebruik van de uitvindingen tot uiting komt.

Activiteiten

In het kader van deze tentoonstelling worden diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Zo is er iedere zondag een instaprondleiding. Tijdens de kerstvakantie zelfs iedere dag (met uitzondering van beide kerstdagen en 1 januari).

Voor kinderen van 8 t/m 14 jaar is een speciale bouwplaat gemaakt met allerlei doe- denk en ontwerp opdrachten. Aan de hand van vragen kunnen ze ontdekken welke uitvindingen de wereld hebben veranderd. In het voorjaar wordt twee maal de workshop ‘Geheimschrift voor kinderen’ aangeboden. En voor volwassenen een lezingenserie, met een grote variatie aan interessante onderwerpen voor een breed publiek. Hou de website in de gaten voor de actuele informatie!

Onderwijsprogramma

Er zijn twee programma’s ontwikkeld: een voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en een voor klas 1 en 2 van Havo/VWO. De programma’s zijn zowel begeleid als onbegeleid te volgen. Voor een begeleid bezoek neem contact op met het afsprakenbureau van het Nationaal Archief: afsprakenbureau@nationaalarchief.nl of 070-3315400

Boek

Naar aanleiding van de tentoonstelling is ook een speciale gebonden uitgave verschenen van Quest Historie: 'Uitvinders in Nederland, Vier eeuwen octrooien' (G+J Uitgevers, ISBN 9789460440137; € 16,95).

Meer informatie

Meer informatie vanaf 19 december op onze speciale site: http://onderwijs.gahetna.nl/vindingrijk 

Reacties

Plaats een (publieke) reactie
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Uw reactie is zichtbaar voor alle bezoekers van deze website en voor zoekmachines. Heeft u een vraag, gebruik dan het contactformulier.
  • Zet geen e-mailadressen, adressen of telefoonnummers in de tekst van de reactie.
  • Het ingevulde e-mailadres is alleen zichtbaar voor het Nationaal Archief.
  • Uw reactie is mogelijk pas na beoordeling zichtbaar op de website.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in