Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De schrik van Gouda


Den Haag

Op 8 oktober presenteert Jan Kompagnie, medewerker van het Nationaal Archief, zijn boek De Schrik van Gouda. Het optreden van SD’er Han Balvert in Midden-Holland. In dit boek schetst hij op basis van nieuw archiefmateriaal een beeld van de collaborateur Balvert tijdens de Tweede Wereldoorlog. Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Balvert

Han Balvert stond bekend als de Schrik van Gouda. Als SS’er en SD’er heeft hij van eind september 1944 tot januari 1945 een waar schrikbewind uitgeoefend in de regio Gouda. Met behulp van nieuw archiefmateriaal wordt in De Schrik van Gouda een beeld geschetst van deze collaborateur.

Wat was waar?

Niet alles wat in de Goudse contreien tijdens de oorlog aan misdaden is gepleegd, is ook op het conto van Han Balvert te schrijven. In het boek De Schrik van Gouda wordt uiteengezet waarvoor hij nu wel en niet verantwoordelijk was. Verder behandelt het boek het milieu waarin Han Balvert is opgegroeid en de wijze waarop na de oorlog de berechting tegen hem is verlopen.

Week van de geschiedenis

Het boek De Schrik van Gouda is vanaf 17 oktober, de start van de Week van de Geschiedenis, te verkrijgen via Uitgeverij Waanders, het Nationaal Archief en de boekhandel.

De Schrik van Gouda. Het optreden van SD’er Han Balvert in Midden-Holland door Jan H. Kompagnie.
ISBN: 9789040086595
De prijs bedraagt € 24.95 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in