Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Schaghenbrief gaat Twitterend de Oceaan over


Den Haag

De Schaghenbrief, de brief die als het ‘geboortebewijs’ van New York wordt beschouwd, is het belangrijkste document van de tentoonstelling New Amsterdam. The Island at the Center of the World. The Exhibition die het Nationaal Archief op 12 september opent in aanwezigheid van Prins Willem Alexander en Prinses Máxima in het South Street Seaport Museum.

Deze brief uit het Nationaal Archief, geschreven op 5 november 1626 door Pieter Schaghen is het oudste overgebleven bewijs van de aankoop (het gebruiksrecht) van het eiland ‘Manna Hatta’ van de ‘Native Americans’ voor goederen ter waarde van 60 gulden. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Twitter

De Schaghenbrief steekt volgende week de Oceaan over en deelt zijn belevenissen via Twitter. Kom alles te weten over klimaatmeters, vervoersvoorschriften en reisverhalen via www.twitter.com/schaghenletter.

Henry Hudson

Ontdekkingsreiziger Henry Hudson vertrok 400 jaar geleden in opdracht van de VOC vanuit Amsterdam op zoek naar een alternatieve route naar Azië. Die vond hij niet, maar hij ontdekte in september 1609 wél een vruchtbaar gebied aan de Amerikaanse oostkust.
De tentoonstelling in New York City ontvouwt aan de hand van unieke kaarten en de oudste documenten en ‘bewijzen’ over Nieuw-Amsterdam de geschiedenis van de Nederlandse periode van het latere New York City tussen 1609 en 1664.

Over de tentoonstelling

New Amsterdam. The Island at the Center of the World. The Exhibition.
13 September 2009 - 3 January 2010
South Street Seaport Museum

www.southstreetseaportmuseum.org

NY400

NY400 markeert de vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten. Vierhonderd jaar geleden vestigden Nederlandse pioniers zich op het eiland Manhattan, in de huidige stad New York. Sindsdien delen Nederland en de VS vierhonderd jaar geschiedenis en gezamenlijke waarden: vrijheid, tolerantie en het nastreven van geluk. Dat wordt dit jaar gevierd met tal van activiteiten in Nederland en New York. 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in