Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Presentatie Grote Atlas VOC, deel V: Afrika


Den Haag

In het Nationaal Archief wordt 26 november 2009 Deel V, Afrika, van de Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie gepresenteerd.

De directeur van het Nationaal Archief en algemeen rijksarchivaris, mr. M.J. (Martin) Berendse, zal daarbij het eerste exemplaar aanbieden aan de ambassadeur van de Republiek Zuid-Afrika in Nederland, Z.E. de heer P. (Peter) Goosen. 
 

Grote Atlas van de VOC

De Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie is een meerjarige publicatie (2006-2010) in zeven delen van Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior. Daarin wordt aan de hand van authentieke zee- en landkaarten, plattegronden en topografische afbeeldingen een compleet overzicht gegeven van alle vestigingen en handelsgebieden in Azië en Afrika, die de VOC (1602-1799) korte of langere tijd in bezit had of die binnen haar invloedssfeer vielen.
 

Deel V: Afrika

Afgelopen oktober verscheen het vijfde deel: Afrika. In 420 pagina’s wordt het gedeelte van het Afrikaanse vasteland behandeld dat binnen het octrooigebied van de VOC viel; vanaf de westkust van het huidige Zuid-Afrika tot aan de Rode Zee. De VOC-cartografie van de zeeroute van de Republiek om Afrika naar de Oost wordt ook uitvoerig belicht. Inclusief de diverse eilandengroepen in de Atlantische en Indische oceaan die voor verversing vaak door de Nederlandse oostindiëvaarders werden aangedaan en in kaart gebracht. Ruime aandacht is er eveneens voor eilanden in de Indische Oceaan, waar de Compagnie voor kortere of langere perioden actief was, zoals Mauritius en Madagascar.

Centraal staan evenwel de vestiging in 1652 en verdere ontwikkeling van de Kaapkolonie en haar buitenposten. Tot 1806, toen ze door de directe rechtsopvolger van de VOC, de Bataafse Republiek, definitief aan Groot-Brittannië overgedragen werden.

Van de bijna 600 opgenomen manuscriptkaarten,
plattegronden en topografische tekeningen bevindt het merendeel zich in de VOC-collectie van het Nationaal Archief en in diverse andere VOC-archieven.
En zijn in de meeste gevallen nooit eerder gepubliceerd.

Samenwerking

De Grote Atlas van de Verenigde Oost-Indische Compagnie komt tot stand in nauwe samenwerking tussen Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior, het Nationaal Archief, het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap en URU-Explokart/Universiteit Utrecht.

Meer informatie

www.asiamaior.nl 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in