Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Piraten zijn van alle tijden


Den Haag

De Somalische piraterij blijft succesvol en moeilijk aan te pakken. Op 23 april wordt daarom in Brussel een internationale conferentie georganiseerd. Doel is om met hulp aan Somalië de rechtsstaat te herstellen en zo de piraterij te bestrijden. Het Nationaal Archief herbergt vele verhalen over zeeroverij en kapingen. De piraten in de Middellandse Zee waren gevreesd en niet ten onrechte.

'Anna'

De verontwaardiging was groot toen het bericht kwam dat op 28 april 1895 Marokkaanse kapers de Nederlandse schoener ‘Anna’ wisten te enteren. Gewapend met messen en geweren klommen ze om half drie ’s middags aan boord en begonnen te schieten. De kapitein moest zijn verzet met de dood bekopen, zijn stuurman raakte zwaar gewond. De bemanning gaf zich na kort verzet gewonnen nadat de piraten de geweren tegen hun hoofd zetten.

Getuigenverklaringen

De Nederlandse consul in Gibraltar nam op 1 mei getuigenverklaringen af die met een oranje, verzegeld lint in het Nationaal Archief bewaard zijn gebleven. De verklaring van de lijkschouwer liegt er niet om: de duim van de kapitein was eraf geschoten, hij had overal schotwonden en zijn ingewanden hingen uit zijn buik. Matrozen vertelden dat ze werden beschoten door half ontblote piraten met korte witte rokken en kaalgeschoren hoofden met een kuif.

Buit

Na de entering kwamen twintig boten met 120 andere piraten langszij en ze namen alles wat los en vast zat van het schip mee: van geld, vaten olie, de zeilen, kompassen, lichten, gereedschap, britsen, deurbeslag, hemden, schoenen, beddengoed, tot het keukengerei en de voedselvoorraad aan toe. Toen het om 8 uur te donker werd vertrokken de zeerovers. De kapitein stierf die nacht in het vooronder en zijn laatste woorden waren: "Nou jongens, ik kan niet meer overeind komen om jullie te helpen."

Schadevergoeding

De Nederlandse regering nam het voorval onder druk van de publieke opinie hoog op en eiste schadevergoeding van de Marokkaanse sultan. Hij betaalde pas nadat Nederland twee oorlogsschepen naar Marokko had gestuurd om de eis kracht bij te zetten.

Orde

De hoop is nu de Somalische piraterij te stoppen door op land de orde te herstellen. Dat zal nog niet meevallen in een land dat al jaren geteisterd wordt door armoede en anarchie. Voor de piraten blijven de miljoenen aan losgeld verleidelijk.

Nationaal Archief

Toegang 2.05.15.15, Consulaat Tanger (Marokko), 1830-1907, inv.nr. 64 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in