Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Overdracht Archieven aan Suriname: Bestanden niet (meer) beschikbaar

Door werkzaamheden is het aanmaken van profielen en reserveren van archiefstukken niet mogelijk. Dit duurt naar verwachting tot zaterdagavond.

Den Haag

In verband met de overdracht van archieven aan Suriname zijn in de komende periode de onderstaande archieven niet (meer) beschikbaar voor onderzoek:

 • Archief van de Eerste Algemene Volkstelling Suriname 1921 (toegangnr. 2.10.19.01)
  De kaartenbakken (inv.nrs. 141-250) zijn in de periode 23 november24 december 2009 niet  raadpleegbaar. Vanaf 15 januari 2010 zullen op de studiezaal van het Nationaal Archief scans beschikbaar zijn van de gedigitaliseerde kaarten. De originele kaarten zijn vanaf dat moment niet meer raadpleegbaar.  
  De rest van het archief (inv.nrs. 1-141 en 251-253) is vanaf 14 december 2009 niet meer raadpleegbaar. Dit  materiaal was reeds verfilmd en is op microfiches beschikbaar.

De toegankelijkheid van het Archief van de Eerste Volkstelling Suriname zal in 2010 aanzienlijk verbeterd worden door een database die direct zal gaan verwijzen naar de betreffende enquêteformulieren.

 • Doop-, Trouw- en Begraafboeken, 1662-1838 (toegangnr. 1.05.11.16)
  Het archief is vanaf 14 december 2009 niet meer raadpleegbaar. Dit  materiaal was reeds verfilmd en is op microfiches beschikbaar.
 • Notarieel Archief, 1828-1845 (toegangnr. 1.05.11.15) 
  Het archief is vanaf 14 december 2009 niet meer raadpleegbaar. Dit  materiaal was reeds verfilmd en is op microfiches beschikbaar.

Informatie over de overdracht

In oktober 2009 hebben Suriname en Nederland overeenstemming bereikt over de overdracht van de Surinaamse archieven. Deze archieven zijn gevormd door het Nederlandse bestuur in Suriname en zijn in beheer van het Nationaal Archief.
 
Voordat de archieven naar Suriname worden overgebracht worden deze integraal gedigitaliseerd. Het gedigitaliseerde materiaal zal vervolgens beschikbaar worden gesteld op de studiezaal van het Nationaal Archief. Over de beschikbaarstelling van het archiefmateriaal via het internet, moeten nog afspraken worden gemaakt met het Nationaal Archief van Suriname.

Het Nationaal Archief doet al het mogelijke om de beschikbaarheid van de Surinaamse archieven zo optimaal mogelijk te houden, maar de conserveringwerkzaamheden en de digitalisering zullen toch gevolgen hebben voor de raadpleegbaarheid. Medio 2010 wordt u geïnformeerd over de tijdsplanning van de gehele overdracht, door middel van een nieuwsbrief.

Het Nationaal Archief houdt u de komende jaren nauwgezet op de hoogte van de raadpleegbaarheid van de Surinaamse archieven.  

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
 • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in