Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Overdracht van archief aan Suriname


Den Haag

Donderdag 15 oktober formaliseren minister Plasterk, staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) en de Surinaamse minister van Binnenlandse Zaken M. Hassankhan een plan van aanpak voor de overdracht van 800 meter Surinaams-Nederlandse historie.

Koloniale archieven

De komende zeven jaar keert 800 meter archief terug naar Suriname. Het gaat om koloniale archieven daterend van 1667 tot 1975, het jaar dat Suriname onafhankelijk werd. Naast volkstellingen bevatten de archieven onder meer stukken over de troepenmacht in Suriname en het slavernijverleden.

Gemeenschappelijk erfgoed

De Surinaamse archieven behoren tot het gemeenschappelijk erfgoed van Suriname en Nederland.  De stukken vertellen het verhaal van een ruim drie-eeuwen durende relatie en zijn straks zowel in Suriname als in Nederland beschikbaar.

Digitaliseren en conserveren

De komende jaren gaat het Nationaal Archief alle honderden meters digitaliseren en waar nodig conserveren. Zo blijft alle informatie in Nederland beschikbaar voor onderzoek en kan het kwetsbare materiaal in Suriname worden ontzien. Minister Plasterk en staatssecretaris Timmermans stellen hiervoor allebei 1 miljoen euro beschikbaar.

Tropische omstandigheden

Suriname is altijd eigenaar van de archiefcollectie gebleven, maar Nederland is mede verantwoordelijk voor het goede beheer van de archieven. Door de lange bewaring onder tropische omstandigheden was de fysieke conditie van het materiaal echter ernstig achteruitgegaan en zijn de stukken in 1916, 1930, 1975 en 1977 verscheept naar het toenmalige Rijksarchief (thans Nationaal Archief) in Den Haag.

Digitale kopieën

Vocht, verzuring, inktvraat en insecten hebben de stukken aangetast. Uit een schade-inventarisatie blijkt dat ongeveer 30 procent van de archiefstukken dusdanig beschadigd is dat regulier gebruik niet mogelijk is. Na conservering en digitalisering van dit materiaal, worden duplicaten hiervan naar het Nationaal Archief in Suriname gestuurd voor regulier gebruik. De originelen gaan ook retour. In het Nationaal archief blijven ook digitale kopieën achter, zodat ook in Nederland de stukken blijvend onderzocht kunnen worden.

Archieven goed bewaard

Komend voorjaar wordt in Suriname een nieuw archiefgebouw geopend. Dat maakt het - tezamen met goed getraind personeel en moderne archiefwetgeving - mogelijk om het terugkerende archief goed te beheren. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in