Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nuremberg: Its Lesson for Today


Den Haag

De film Nuremberg: Its Lesson for Today (1948) beleeft op 13 november in Den Haag zijn wereldpremière. De officiële documentaire van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg, gemaakt in opdracht van de Amerikaans regering bleef ruim zestig jaar onvertoond in de bioscopen. Het is aan Sandra Schulberg, dochter van de regisseur van de film, te danken dat ‘one of most important films never seen’ alsnog te bekijken is. Mede dankzij een financiële bijdrage van het Nationaal Archief is de film nu minutieus hersteld.

Getuigenis

Nuremberg: Its Lesson for Today geldt de getuigenis van het wereldberoemde rechtbankdrama waar kopstukken van het Nazi-regime als Hermann Göring, Albert Speer, Seyss-Inquart na de Tweede Wereldoorlog terecht stonden. Het Nationaal Archief, dat de film in beheer krijgt, acht Schulbergs werk van grote historische waarde. ,,Wij bezitten een nog steeds groeiend aantal oorlogsarchieven waarin niet alleen de daders, maar ook de slachtoffers centraal staan,’’ zegt Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief. ,,In dat licht kunnen we ook de film zien; de Amerikanen gaven er de opdracht toe om de berechting van de kopstukken door het tribunaal te legitimeren. Alleen daarom al is de film voor ons een waardevolle bron,’’

Geschiedenis van de film

De Duitse versie van de film Nurnberg und seine Lehre werd in 1948 en 1949 veelvuldig gedraaid in Duitse bioscopen. Schulberg is tijdens onderzoek op documenten gestuit waaruit blijkt dat de US War Department en het State Department nerveus werden van het idee om de film ook aan een Amerikaans filmpubliek voor te schotelen. Er waaide inmiddels een andere politieke wind, ingegeven door de Marshall-hulp. Duitsland moest zo snel mogelijk weer een volwaardige Europese natie worden en bij die rehabilitatie paste geen beelden van de gruwelen aangericht tijdens het Nazi-regime. Voor de film restte de vergetelheid. De Engelse versie van de film werd nooit volledig afgemaakt en de originele filmnegatieven en geluidsband raakten zoek.

Restauratie

Sandra Schulberg is vijf jaar bezig geweest met de restauratie van de film. Naast het Nationaal Archief zorgde onder meer het Steven Spielberg Film and Video Archive voor financiën om het project mogelijk te maken. Schulberg stuitte tijdens haar werk op grote verrassingen. Zo bleek de componist van de muziek bij de documentaire in de jaren dertig ook de muziek te hebben verzorgd voor een Nazi-film.

Wereldpremière

Op 13 november vindt de wereldpremière plaats in het Filmhuis Den Haag. Vervolgens is het unieke document te zien in vijf Nederlandse steden als onderdeel van het programma ‘Van Neurenberg tot Den Haag - Berechting voor Internationale Tribunalen’ van Movies that Matter.

In de volgende steden is de film te zien: Den Haag, Utrecht, Arnhem, Tilburg en Maastricht.

Als u interesse hebt om de film te vertonen, ga dan naar de website: www.nurembergfilm.org 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in