Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief Magazine 2009/1


Den Haag

Nederland België

Het Nationaal Archief Magazine besteedt in dit nummer aandacht aan de rol van onze zuiderburen bij de totstandkoming van het Twaalfjarig Bestand in 1609. Regerend Aartshertog Albrecht was geen zetbaas van Spanje, hij onderhandelde doelbewust over de tijdelijke vrede en verdient eerherstel.

Publicatie: Kokette somberheid van de jaren ‘80

In april verschijnt het Jaren 80 boek. Stephan Sanders, columnist, presentator, essayist en auteur, schreef de inleiding van het boek. Enkele van zijn persoonlijke impressies zijn alvast in dit artikel te lezen.

In onderzoek: Een brief aan de prins

Hanneke Eggels, dichter en essayist speurde in de archieven naar haar voorgeschiedenis. Zo ontdekte zij dat een van haar voorvaders, kapitein Johan Eggels, in het leger van Prins Maurits diende ten tijde van het Twaalfjarig Bestand. De brief die kapitein Eggels aan Maurits schreef, vond zij in het Nationaal Archief.

Achtergrond: Met vlag en wimpel

De vraag of onze nationale driekleur, rood-wit-blauw of oranje-wit-blauw moest zijn, heeft de gemoederen lang bezig gehouden. Tot in de twintigste eeuw is tot op regeringsniveau gediscussieerd en geruzied over de nationale driekleur.

Op bezoek

De kaartencollectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden is omvangrijk en interessant te noemen. Conservator Martijn Storms vertelt over de grondlegger van de collectie: aartsverzamelaar Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis.

Waar te krijgen:

Het Nationaal Archief Magazine is te krijgen bij het Nationaal Archief, de regionaal historische centra, grote stedelijke archieven en een groot aantal culturele en historische instellingen waaronder vele Haagse musea. 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in