Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief lanceert www.hetverhalenarchief.nl


Den Haag

Sinds 1 oktober 2009 is de website www.hetverhalenarchief.nl/ van het Nationaal Archief online.
Het Verhalenarchief gaat van start met het thema ‘400 jaar Nederlanders in New York’ en nodigt daarbij iedereen uit zijn of haar eigen verhaal, met foto’s of video’s, over New York aan de site toe te voegen. Met verschillende thema’s door de eeuwen heen legt www.hetverhalenarchief.nl/ een link tussen verhalen uit de archieven en verhalen van nu. Het Nationaal Archief bewaart daarmee digitaal het archief van de toekomst!

Persoonlijke geschiedenis

Via verhalen wordt geschiedenis persoonlijk en de persoon wordt deel van de geschiedenis. De verhalen kleuren de grotere geschiedenis in, ze geven deze een gezicht en maken de onderwerpen uit de geschiedenis herkenbaar. Verder kunnen de persoonlijke verhalen worden verteld aan de hand van tekst, film en fotografie. Het is de bedoeling dat de bezoekers zelf – naast tekst – ook beeldmateriaal uploaden, bijvoorbeeld via YouTube, en zo hun eigen verhaal vertellen en vormgeven.

Virtuele verhalen

Het fenomeen van een verhalensite is op zichzelf niet nieuw. In Nederland en in het buitenland zijn de afgelopen jaren dergelijke virtuele archieven ontwikkeld. Maar de ambitie van het Verhalenarchief van het Nationaal Archief reikt verder. Naast het doel om met het Verhalenarchief verbondenheid met de Nederlandse geschiedenis te creëren wil de site een verbinding maken tussen heden en verleden.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in