Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het Nationaal Archief in 2009


Den Haag

Digitale ambities in de film DNA

De film DNA brengt de digitale ambities van het Nationaal Archief in beeld. Het verhaal van het Digitaal Nationaal Archief wordt verteld aan de hand van een gedramatiseerde documentaire die zich afspeelt in de nabije toekomst. Het digitale archief is inmiddels een feit. De hoofdrolspelers Femke, een scenarioschrijfster, en Peter, een journalist, maken bij hun onderzoek dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheden die het digitale archief hen biedt. De onderwerpen van hun onderzoek, het Nederlandse koloniale verleden en de nu nog `nieuwe' Deltawet, komen in beeld en illustreren de mogelijkheden en kansen, maar ook de bedreigingen van het digitale tijdperk.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk de film dan nu op YouTube (in twee delen.

Nieuwe archieven van politici

Het Nationaal Archief beheert het geheugen van onze samenleving: meer dan 6000 archieven van de volksvertegenwoordiging, de ministeries en nationale instellingen en personen: Tezamen zo'n 110 kilometer aan documenten, miljoenen foto's en honderdduizenden kaarten.
Een belangrijk onderdeel van de collectie vormen de persoonlijke archieven; zij zijn een waardevolle aanvulling op de andere archieven. De documenten van politici kunnen inzicht geven in achtergronden en motieven van de besluitvorming die anders verborgen zouden blijven. Het Nationaal Archief wil daarom graag deze stukken bewaren en beschikbaar stellen aan een geïnteresseerd publiek.

Presentatie archieven van politici

Op 3 februari a.s. presenteert het Nationaal Archief in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort de inventarissen van de persoonlijke archieven van H.W. van Doorn (PPR),W.J. Geertsema (VVD), Chr. A. Van der Klaauw (VVD), W.J. Deetman (CDA), J. Franssen (VVD), W.K.N. Schmelzer (KVP) en H.J. Witteveen (VVD). Als eerbetoon is er in het programma speciale aandacht voor de onlangs overleden W.K.N. Schmelzer.

1609-2009: Japan in de Verdieping van Nederland

In 2009 is het vierhonderd jaar geleden dat het eerste handelsverdrag tussen Nederland en Japan tot stand kwam. Niet lang daarna, in 1638, verbiedt Japan het Christendom en zet alle buitenlanders het land uit. Gedurende twee eeuwen sluit het land zijn grenzen voor de buitenwereld. Omdat de Nederlanders de Japanners weten te overtuigen dat voor hen de handel belangrijker is dan het verspreiden van het Christendom, mogen zij als enigen blijven. Onder druk stelt Japan zich na 1858 toch open voor andere landen in de westerse wereld. Het Nederlands blijft echter nog tot het eind van de negentiende eeuw de diplomatieke voertaal in Japan.
De exclusieve relatie tussen Japan en Nederland heeft zijn sporen nagelaten in de collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek. Samen exposeren zij vele topstukken over 400 jaar betrekkingen tussen Japan en Nederland in De Verdieping van Nederland. Te zien vanaf 25 augustus t/m 13 december. Komt u ook?
Voor meer informatie over De Verdieping van Nederland zie:
www.deverdiepingvannederland.nl

Tentoonstelling in New York

In het vieringsjaar Henry Hudson 2009, presenteert het Nationaal Archief een tentoonstelling uit eigen collectie in New York. Henry Hudson voer in 1609 in opdracht van de VOC naar het Westen, wat uiteindelijk enorme gevolgen had voor de bewoning van het stuk Manhattan en omgeving. Aan de hand van unieke kaarten en documenten ontvouwt zich de vroegste geschiedenis van New York: de periode van het Nederlandse Nieuw Amsterdam (1609-1667).
Een van de topstukken van de tentoonstelling is de 'Schagen' brief (1626), het enige overgebleven bewijs van de aankoop van het eiland 'manhattes' met goederen ter waarde van 60 gulden. En ander bijzonder stuk is een perkamenten kaart van Adriaen Block (1614) waarop Nieuw Nederland voor het eerst staat geschreven. Het beroemde en veelgebruikte 'Gezicht op Nieuw Amsterdam' (1665) komt ook uit de collectie van het Nationaal Archief en zal nu sinds jaren weer in New York te bewonderen zijn.
‘New Amsterdam. The Island at the Center of the World’ is te zien in het South Street Seaport Museum, New York van september 2009 tot januari 2010.

1609 Het Twaalfjarig Bestand

In het begin van de 17e eeuw is de Republiek als sinds 1568 in oorlog met Spanje. De kosten van deze oorlog lopen enorm op en de Hollandse raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt wil vrede. Op 9 april 1609 wordt een wapenstilstand gesloten die uiteindelijk twaalf jaar duurt. In die periode nemen de handelsactiviteiten van de Verenigde Oost-Indische een grote vlucht en krabbelt de Republiek op uit haar financiële misère.

Expositie in De Verdieping van Nederland, van 9 april t/m 16 augustus. Kom kijken en bewonder de documenten die ons land maakten tot wat het nu is: de Unie van Utrecht, het Placaat van Verlatinghe, het Twaalfjarig Bestand zelf, de Vrede van Munster, de Grondwet uit 1848 en veel meer.
Voor meer informatie over De Verdieping van Nederland zie:
www.deverdiepingvannederland.nl

Samenwerking met Spaarnestad Photo

In 2008 is een intensieve samenwerking gestart met Spaarnestad Photo. De fotocollecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo, die vooral het terrein van de documentaire en persfotografie uit de 20e eeuw bestrijken, vullen elkaar goed aan en laten de afgelopen eeuw in al zijn facetten zien. De samenwerking leidt tot de grootste en meest toonaangevende verzameling documentaire foto’s van Nederland. Het doel is om dit materiaal zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek. Nationaal Archief en Spaarnestad Photo zullen dat op verschillende manieren doen:
In 2009 wordt er gewerkt aan de gezamenlijke huisvesting van beide fotocollecties.
Foto’s worden beschikbaar gesteld via de website Flickr The Commons.
De fotocollecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo worden via één portal bereikbaar gemaakt.
Tentoonstellingen met materiaal uit beide collecties worden voorbereid.
Kom ook eens grasduinen door de collecties!
www.spaarnestadphoto.nl
www.nationaalarchief.nl

Tentoonstelling over uitvindingen

Vanaf december 2009 vindt u in de Kunsthal in Rotterdam een verrassende tentoonstelling over `Uitvindingen'. De basis van de tentoonstelling wordt gevormd door octrooien uit het Nationaal Archief, rijk aangevuld met modellen en prototypes van nieuwe en historische uitvindingen. De octrooien en andere papieren documenten uit het verre en minder verre verleden hebben verschillende mooie, grappige of verrassende verhalen in zich. Het thema water bindt alle octrooien in deze tentoonstelling.
Het belooft een verhalende, boeiende, inspirerende en interactieve tentoonstelling te worden voor jong en oud. Tot ziens in Rotterdam! 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in