Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

'Meisjes van de fabriek’ in TwentseWelle


Den Haag

Den Haag, 17 juni 2009

Vanaf 19 juni is de fototentoonstelling ‘Meisjes van de fabriek’ in het museum TwentseWelle in Enschede te zien. 55 foto’s afkomstig uit het Nationaal Archief vertellen hoe het leven van fabrieksarbeidsters in de eerste helft van de 20e eeuw eruitzag. De foto-expositie die vorig jaar in de Kunsthal te zien was, maakt deel uit van de tentoonstelling over de Twentse fabrieksarbeiders die Jan Marijnissen voor het museum samenstelde.

Slechte werkomstandigheden in beeld

De selectie foto’s uit het archief van de Arbeidsinspectie laat fabrieksarbeiders en arbeidsomstandigheden uit de periode 1900-1950 zien. De zwart-wit foto's zijn door de Arbeidsinspectie gemaakt om slechte werkomstandigheden; kinderarbeid, nachtwerk, onveilige situaties en beroepsziektes aan het licht te brengen.

De foto’s van Arbeidsinspecteur Filarski

Bijzonder in de fototentoonstelling zijn de zorgvuldig gecomponeerde close-ups van inspecteur Filarski. Ze vormen een prachtige uitzondering op de vaak zakelijke registraties door zijn collega’s van arbeiders aan machines, jonge meisjes in fabriekhallen, en thuiswerkers. De foto’s zijn meer dan registraties. Geen overzicht van een fabriekshal met daarin werkende vrouwen, mannen en kinderen. De foto’s van Filarski brengen de beschouwer heel dicht bij de afgebeelde meisjes en vrouwen. Ze zijn meer geromantiseerd en soms esthetisch.

Jan Marijnissen & De meisjes van de fabriek

De foto’s van het Nationaal Archief vormen samen met de door Jan Marijnissen samengestelde tentoonstelling een compleet overzicht van het bestaan van de fabrieksarbeider tussen 1900 en 1950.

De tentoonstelling ‘Jan Marijnissen & De meisjes van de fabriek’ is te zien vanaf 19 juni t/m 13 september 2009 in museum TwentseWelle

Meer informatie over 'De Meisjes van de fabriek'

  • Museum TwentseWelle 
    Over de tentoonstelling, openingstijden, etc.
  • Bekijk de foto's op Flickr  
  • Herkent u mensen of locaties of heeft u een leuk verhaal te vertellen bij één van de foto's, laat het ons via de website Flickr weten. U verrijkt daarmee de kennis van deze collectie. 
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in