Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Justitiearchief: gratiedossiers en bewijsmateriaal


Den Haag

Op 16 oktober droeg de minister van Justitie, mr. E.M.H. Hirsch Ballin, een belangrijk deel van het Justitiearchief over aan het Nationaal Archief. Dit deel omvat onder meer het naoorlogse gratiebeleid, waaronder de dossiers van de in Nederland berechte oorlogsmisdadigers. Ook een aantal voorwerpen die als bewijsmateriaal in rechtszaken tegen ‘foute’ Nederlanders in beslag zijn genomen zitten bij de overdracht.

Het naoorlogse gratiebeleid in Nederland

Na de grootschalige berechting van oorlogsmisdadigers na de Tweede Wereldoorlog kreeg het departement te maken met de uitvoering van doodstraffen en daarnaast zeer vele zeer langdurige straffen, waaronder vele levenslange straffen. Het instrument van gratieverlening is toen - even grootschalig - ingezet om deze straffen te bekorten. Naast politieke langgestraften waren er - als altijd - de gewone langgestraften.

Symposium en webvitrine

Ter gelegenheid van de overdracht van deze justitiedossiers is een symposium georganiseerd over onder meer de ‘Drie van Breda’ en het gratiebeleid. Ook is een virtuele expositie samengesteld met enkele van de voorwerpen die als bewijsmateriaal in beslag zijn genomen.

Bewijsmateriaal

De in beslag genomen voorwerpen zijn divers: van foto’s van Nederlandse SS-ers, antisemitische propaganda tot Nationale Jeugdstormzegels, NSB- en SS-insignes en zelfs een schaar. Dit materiaal werd gebruikt in de rechtszaken tegen verdachten van oorlogsmisdaden. In de webexpositie ‘Oorlogsdossiers en bewijsmateriaal’ zijn verschillende voorwerpen te bekijken.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in